L'ACA defensa que la tala d'un torrent del Baix Penedès s'ha fet per evitar desbordaments

L'organisme apunta que va ser requerida per propietaris de finques properes
El torrent de Sant Marc, entre Llorenç i Sant Jaume dels Domenys. | GEPEC

 

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha respost les crítiques que aquest dimarts 9 de juliol ha fet l'entitat ecologista GEPEC per la tala de vegetació que es va fer el passat mes de maig a la llera del torrent de Sant Marc, entre els municipis de Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. Des de l'ACA expliquen que la tala es va fer per evitar desbordaments i per pal·liar els efectes de la llevantada del passat mes d'octubre.

 

L'ACA assegura que l'actuació va ser requerida per propietaris de finques

La GEPEC va lamentar en un comunicat que es fes una tala «indiscriminada» que ha afectat l'hàbitat de diverses espècies protegides de la zona, com ara l'aligot comú. També asseguraven que es va malmetre un exemplar de serp verda. Des de l'ACA, però, responen que la zona no té cap protecció ambiental que impedís una actuació com aquesta. També afirmen que l'actuació va ser requerida per diversos propietaris de finques properes, després de la llevantada de l'octubre del 2018.

En canvi, els ecologistes asseguraven al comunicat que el propietari de la finca més propera no tenia constància de l'actuació. De la mateixa manera, apuntaven que els treballadors de l'empresa contractada per fer la tala no portaven els permisos necessaris, i que els Agents Rurals i els dos ajuntaments dels municipis per on passa el torrent no tenien constància de l'actuació.

 

Visita prèvia a la llera amb els Agents Rurals

Responent a aquest punt, des de l'ACA afirmen que, abans de fer la tala, els tècnics van visitar la llera amb membres dels Agents Rurals. D'aquesta manera, les versions de l'ACA i de la GEPEC es contradiuen en diversos punts. L'organisme remarca que la zona no té cap protecció ambiental que impedís fer una tala d'aquest tipus, mentre que els ecologistes asseguraven en el seu comunicat que aquesta és «un corredor ecològic de gran valor», on s'hi reprodueixen espècies protegides com l'aligot comú. 

"🔴Un espectacular accident al Vendrell provoca una fuita de gas" "🎆🎆 AGENDA: Tots els actes de la Festa Major de Banyeres del Penedès"