AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

Banyeres del Penedès fa efectiva la compra dels terrenys del jaciment iber

Segons el conveni, l'Ajuntament pagarà 80.000 als propietaris per poder iniciar el projecte de descobriment del poble iber
Imatge de la ciutat ibèrica soterrada a Banyeres i que s'ha obtingut per georadar. | Ajuntament de Banyeres

 

Després de mesos de converses entre els propietaris dels terrenys on s'ubica el jaciment iber de Les Masies de Sant Miquel de Banyeres del Penedès i l'Ajuntament, en què l'acord no arribava per discrepàncies econòmiques —fet que va estar a punt de precipitar el projecte de recuperació del patrimoni i inclús l'expropiació dels terrenys per part del consistori— el passat 15 de gener, el mateix alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, anunciava l'acord d'adquisició amb els dos propietaris.

 

Els propietaris rebran 80.000 euros en dos anys

El següent pas era la signatura de l'acord al ple municipal, un tràmit que es va endarrerir. Però aquest passat dimarts 23 de juliol, més de mig any després del principi d'acord, es va signar el conveni d'adquisició del compromís de la compra dels terrenys. L'acord, com s'esperava, assegura el pagament de 80.000 als dos propietaris, dels quals la meitat serà pagada aquest any i la resta l'any vinent. 

Tècnics fent les prospeccions amb georadar als terrenys on hi ha el jaciment iber de Banyeres | AJUNTAMENT DE BANYERES DEL PENEDÈS

 

Signat el conveni, aquest mateix dijous, 25 de juliol, s'ha celebrat el ple ordinari corresponent al mes de juliol, en què s'ha anunciat definitivament la compra dels terrenys. Amadeu Benach, alcalde de Banyeres, s'ha mostrat molt satisfet en veure que avança un projecte de poblat iber que el mes de gener considerava «un orgull que permetrà als nostres fills conèixer la història dels nostres avantpassats».

 

Benach també ha afegit que «han estat molts anys en els quals sabíem que podia haver-hi part de la nostra història, i aquest pas ens permetrà aprofundir i ensenyar als nostres veïns i veïnes i a tot el món el pas dels ibers pel nostre municipi».

 

La compra permetrà iniciar el projecte d'excavacions de la Universitat de Barcelona

La compra dels terrenys, d'uns 25.000 metres quadrats i classificats com a Bé Cultural d'Interès Nacional, permetrà desenvolupar i realitzar les excavacions arqueològiques que formen part del projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, anomenat 'El canvi sociocultural a la Cessetània oriental durant la Protohistòria i l'època romano-republicana', i que es desenvoluparà fins al 2021.

 

Es preveu que el jaciment pugui ser encara més gran. | Ajuntament de Banyeres

 

A més, ajudarà a l'Ajuntament de Banyeres del Penedès a millorar el coneixement històric i arqueològic sobre la ciutat ibèrica de les Masies de Sant Miquel i l'adaptació bàsica que permetrà la visita dels veïns al conjunt patrimonial. No obstant això, encara que s'ha avançat en el procés, encara manquen tràmits amb la Generalitat de Catalunya i temps per poder començar a desenvolupar aquest ambiciós projecte.