Imatge de la platja de Calafell amb milers de meduses velella mortes a la sorra

Apareixen milers de meduses velella mortes a la platja de Calafell

No són de les espècies més perilloses, però es recomana no tocar-les

Els veïns i visitants de Calafell s'han trobat amb una escena sorprenent aquest dijous, 18 de març. Han aparegut milers de meduses 'velella velella' a la sorra d'aquest municipi costaner. 

També conegudes com a 'barqueta de Sant Pere', són animals petits d'uns 7 centímetres de diàmetre. De fet, aquests animals no són meduses com a tal, sinó que són una colònia flotant de petits animals anomenats hidrozous. Són de color blavós i tenen una membrana semicircular amb forma de vela a la part superior que les ajuda a que siguin transportades pel vent. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Aquestes meduses no són de les més perilloses. Tenen cèl·lules urticants als tentacles que desprenen toxines inofensives per a les persones perquè no poden travessar la pell. Tot i així, es recomana no tocar-les, ja que poden provocar irritació si entren en contacte amb els ulls, llavis o ferides obertes.

Pla detall de les meduses velella que han aparegut a la platja de Calafell
Pla detall de les meduses velella que han aparegut a la platja de Calafell | Joan Grífols

L'origen de l'augment de meduses, la sobrepesca i la temperatura del mar

El maig del 2018 hi va haver un episodi semblant, amb diverses platges de Catalunya infestades d'aquest animal. L’investigador de l’Institut de Ciències del Mar Josep Maria Gili assegurava llavors que en els darrers anys ha crescut molt el nombre de meduses velella, i podríem trobar l'origen en la sobrepesca, ja que desapareixen els depredadors que s'alimenten d'elles. Un altre factor podria ser el fred de l'hivern, que ha deixat l'aigua molt freda a alta mar i després la brisa i els corrents les arrosseguen cap a la costa.