Una néta i la seva àvia de 107 anys, als dos extrems de la llista de Canviem l'Arboç

Montserrat Ventura és la cap de llista de CLAM, mentre que Amèlia Guardià ocupa l'últim lloc
La llista del CLAM, amb Montserrat Ventura al centre i Amèlia Guardià a la dreta. | Cedida

 

Una de les curiositats de les llistes per a les eleccions municipals del 26 de maig la trobem a l'Arboç, concretament a la llista de la formació Canviem l'Arboç - Acord Municipal (CLAM). Aquesta candidatura està encapçalada per Montserrat Ventura, i tancada per la seva àvia, Amèlia Guardià. Ventura s'estrena al capdavant de la formació, als seus 52 anys. L'Amèlia també és el primer cop que va a llistes, una fita que li arriba als 107 anys.

«L'àvia sempre ha estat molt conscienciada amb el tema de votar, i no deixa passar unes eleccions sense fer-ho», explica a Tarragona Digital la cap de llista del partit. Així ho va fer el passat 28 d'abril, a les eleccions generals. Ho va haver de fer en una cadira de rodes, ja que feia unes setmanes s'havia trencat el fèmur. Tot i això, la seva determinació va ser més gran, i va exercir el seu dret a vot amb decisió. «Durant molts anys va estar prohibit, ara que es pot fer, vull votar», va explicar aquell dia l'Amèlia.

Amèlia Guardià i Montse Ventura, votant a les últimes eleccions al Parlament. | Cedida

 

Un intercanvi entre àvia i néta

De segur que el 26 de maig ho tornarà a fer, i amb més motiu encara quan forma part d'una de les llistes electorals. La història de com s'ha donat aquesta situació ve de lluny. Montserrat Ventura explica que la seva àvia feia anys que li demanava que entrés a la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors. «Jo he estat fent una carrera els últims anys, i li deia que estava enfeinada, però quan la vaig acabar em vaig avenir a entrar a formar part de la confraria, sempre que ella tanqués la llista del partit», afegeix Ventura.

D'aquesta manera, Amèlia Guardià és la desena suplent de la llista del CLAM i serà el primer cop que votarà essent una candidata. L'àvia del Baix Penedès farà aquest novembre, si tot va bé, 108 anys, i és una de les poques persones que pot dir que va votar el 1936, als segons comicis espanyols on les dones tenien dret a vot. La seva néta, com a cap de llista, mirarà de millorar els resultats que ERC va tenir a l'Arboç el 2015, un regidor. El partit ha fet una renovació, canviant el nom per Canviem l'Arboç, i rellevant Carles Ribé, un històric al municipi, que en aquests comicis ocupa el lloc número 12.

Amèlia Guardià, rebent l'escalf de la cultura popular arbocenca. | Eduard Kemperman

 

 

"L'Arboç impulsa un servei a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere" "Calafell i Cunit tindran Wi-fi gratis per una subvenció de la EU"