La Bisbal del Penedès vol que Aqualia compensi els ciutadans pel llarg tall d'aigua

El consistori ha obert un expedient sancionador a la companyia i critica el mal disseny de la xarxa d'aigua
Un operari d'Aqualia, en una imatge d'arxiu. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès vol que l'empresa concessionària del servei d'aigua al municipi, Aqualia, compensi els ciutadans afectats pel tall d'aigua que va durar del dimecres a les sis del matí fins al dijous a la tarda. Des del consistori s'ha fet una crida als veïns, particulars i empresaris afectats per l’avaria perquè entrin instàncies a l’Ajuntament posant de manifest els danys ocasionats per la manca d’aigua. L’Ajuntament s'ha compromès a trametre la informació a la concessionària i assegura que demanarà a la companyia «que es compensi la ciutadania».

 

Igualment, el consistori ha obert un expedient a l'empresa «per aplicar les penalitzacions marcades al contracte de concessió», que va ser signat el 2008, i ha iniciat una auditoria externa del servei, ja que consideren que «no es pot permetre que centenars d’usuaris es quedin sense aigua per una manca de previsió» d'Aqualia. A l'auditoria també s'analitzaran una desena d'incidències que hi ha hagut amb el servei d'aigua des que va començar aquest mandat, a mitjans de l'any 2015.

 

Centenars de veïns afectats pel tall d'aigua

El tall d'aigua d'aquesta setmana ha afectat centenars de veïns dels nuclis de la Bisbal i l'Ortigós, així com els polígons industrials del municipi. Des del govern local afirmen que Aqualia havia avisat, el dimarts a la tarda, que el dimecres al matí canviarien el bombeig del pou del Manyé, «afirmant que això no suposaria cap problema greu de subministrament i que, com a molt, hi hauria un tall puntual i de poca durada el dimecres al migdia». La realitat va ser molt diferent, i des de primera hora del dimecres i durant tot el dia, molts veïns es van quedar sense aigua.

 

Segons la companyia, després d’arreglar el bombeig el dimecres a la tarda, es va començar a bombar aigua cap al dipòsit del Priorat però, a causa de les hores que van estar les canonades buides, es van formar bosses d’aire que van fer que l’aigua no arribés. Per aquest motiu, segons Aqualia, van estar unes 24 hores traient bosses d’aire de les canonades fins que dijous a la tarda es va restablir el servei. El consistori va arribar a posar, aquest dijous al migdia, una cuba d'aigua al carrer dels Safareigs per a tothom qui en necessités.

 

Crítiques a l'anterior equip de govern

L'actual equip de govern també ha carregat contra l'anterior govern d'ERC, afirmant que algunes de les seves decisions han contribuït al mal funcionament del servei. Entre elles, destaquen «el mal disseny de la xarxa d’aigua que surt del dipòsit del Priorat i va al nucli, l’Ortigós i els polígons, sense que hi hagi cap més dipòsit» o el fet «que no hi hagi cap connexió directa del dipòsit del Priorat al barri de la Riba».