Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Calafell busca alternatives per evitar que es construeixi en un espai verd

Prohibir que les promotores construeixin a Bellamar Nord podria costar dos milions d'euros al consistori en indemnitzacions
Vista de la part nord de Calafell. | BP Diari

 

L'Ajuntament de Calafell no se'n surt amb l'embolic urbanístic de Bellamar Nord. Si fa un any hi havia un acord entre el consistori i les promotores propietàries d'aquest sector —traduït amb un conveni— per evitar que aquestes construïssin a la part alta de la muntanya, ara des del govern reconeixen que l'acord i les negociacions estan trencades. Davant el perill que això suposa per l'impacte paisatgístic que tindria a la muntanya, el ple de l'Ajuntament d'aquest dilluns ha decidit suspendre les llicències de manera provisional durant un any per trobar solucions a l'embull.

 

Sentència a favor de les promotores

En el fons de la qüestió hi ha la discrepància entre el Pla General del 1989 i el POUM actual, aprovat el 2011. El primer permetia l'edificabilitat en aquesta parta alta de Bellamar, i el segon no. Les promotores van anar a la justícia, i una sentència del TSJC de finals del 2015 els va donar la raó. D'aquesta manera, el pla parcial de Bellamar Nord havia d'incorporar aquesta sentència, segons va dictaminar la Comissió d'Urbanisme de Tarragona, i les promotores volen ara desenvolupar el pla parcial tenint en compte els preceptes del Pla General del 1989.

 

Fa un any, el govern local va passar per ple un conveni entre l'Ajuntament i les promotores, segons el qual aquestes s'avenien a edificar a la part baixa de la muntanya, en lloc de fer-ho a la part més alta. Ara, però, aquest acord està trencat. Des del govern, el regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Perín, afirma que aquesta situació s'ha donat per «la desconfiança dels propietaris» un cop Urbanisme ha puntualitzat que el pla parcial negociat entre les dues parts «no garantia la integració paisatgística» de les parcel·les. Per això, Urbanisme recorda que cal fer un estudi sobre aquest tema. 

 

Indemnització de més de dos milions

En canvi, des de l'oposició creuen que el govern no ha fet bé les negociacions. Ivan Montejo, de la CUP, i Rafel Solé, del PDeCAT, creuen que el dictamen d'Urbanisme no aporta cap consideració determinant que expliqui que els propietaris s'hagin desdit de l'acord amb el consistori. Els partits temen que tot plegat no acabi amb el pagament d'una indemnització, que superaria els dos milions d'euros, cap a les dues promotores, per no poder desenvolupar els seus drets urbanístics.

 

Des del govern local reiteren que no permetran que es construeixi a Bellamar Nord, un «espai verd protegit» segons el POUM del 2011. De moment, esperen que amb aquesta aturada d'un any «els serveis tècnics i jurídics municipals puguin bastir una modificació del POUM que compleixi la sentència, però eviti una destrossa important», segons Perín. L'Ajuntament no descarta que s'hagi de tornar als tribunals.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris