Operaris netejant carrers de la Platja de Calafell.

Calafell prepara un pla per trobar solucions a l'emergència climàtica

L'Ajuntament aposta per les energies renovables i el transport públic

L'Ajuntament de Calafell és una de les institucions que ha declarat l'emergència climàtica, amb una moció aprovada al ple municipal del passat dijous 23 de gener amb els vots a favor de tots els partits tret de Ciutadans, que es va abstenir. Des de l'equip de govern, el tinent alcalde d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, ha posat com a exemple d'aquesta emergència climàtica els efectes que va tenir la borrasca Glòria sobre el litoral català.

«L'emergència climàtica no la pot negar ningú, cal canviar moltes coses i fer-ho urgentment i ningú se'n pot amagar», ha expressat Marcos. La moció posa sobre la taula diversos aspectes, entre els quals hi ha la redacció d'un Pla d'Emergència Climàtica del municipi, en el qual s'inclogui abandonar els combustibles fòssils i apostar per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària. Calafell va patir els efectes de la pujada de l'aigua de mar a causa de la borrasca Glòria, amb diversos carrers que van quedar inundats

Potenciar les energies renovables i els vehicles elèctrics

Des de l'Ajuntament de Calafell s'han compromès a liderar aquesta lluita, amb el qual es fixen l'any 2028 com a data per aconseguir que el 100% d'energia consumida als edificis municipals provingui de fonts renovables. També s'habilitaran terrenys en desús, i que no tinguin un gran valor ecològic o agrari, per posar instal·lacions de generació d'electricitat amb energies renovables, sobretot, la solar fotovoltaica.

Igualment, es vol fomentar la producció i l'ús de biomassa en els equipaments municipals, al mateix temps que es potencia el transport públic municipal i interterritorial de qualitat, amb una reducció de tarifes. El parc municipal de vehicles s'anirà substituint per cotxes elèctrics, amb més punts de recàrrega elèctrica. El pla també preveu fomentar l'ús de la bicicleta, reforçar les xarxes locals de distribució d'aliments i de consum ecològic i prohibir els herbicides no selectius perjudicials per a la salut i el medi ambient.