Cada any s'abandonen més de 150 cotxes a la via pública al Vendrell

La xifra ha augmentat notablement els dos últims anys, coincidint amb la millora de l'economia
Un cotxe abandonats i destrossat al municipi del Vendrell. | Tarragona Digital

 

La Policia Municipal del Vendrell detecta cada any prop de 170 cotxes que estan abandonats a la via pública. Aquesta xifra, que ha estat molt similar els anys 2018 i 2017, suposa un increment respecte als anys anteriors. Si el 2018 la policia va obrir 166 expedients per cotxes abandonats al carrer i el 2017, un total de 171 expedients, l’any 2016 aquesta xifra era de només 120. La lleugera millora de l’economia podria ser un dels factors que ha contribuït a aquest repunt.

 

La detecció: cotxes en estat de deixadesa

Des de la Policia Municipal del Vendrell tenen un protocol per actuar en aquests casos, que comença amb la detecció del vehicle. «Generalment són cotxes que presenten una imatge de deixadesa, poden tenir les rodes desinflades, estar bruts o algun element trencat», ha explicat a aquest mitjà el cap de la policia del Vendrell, Jordi Altarriba. La majoria de les vegades són detectats pels mateixos agents, tot i que a vegades són veïns els que donen l’avís.

 

Després de comprovar que el vehicle no sigui robat, la policia envia una notificació al titular perquè el retiri de la via pública en un termini màxim de quinze dies. En cas que no es pugui localitzar el propietari, es posa un adhesiu al vidre en el qual es fa el mateix avís i s’afegeix que, en cas de voler-se desfer del vehicle, la policia es pot fer càrrec del cotxe sense cap cost pel propietari.

 

Servei gratuït de la policia local

«Molts cops la gent abandona els cotxes que ja no vol fer servir perquè es pensa que, si ens en fem càrrec, li pot costar diners, però és un servei que donem de forma gratuïta», puntualitza Altarriba. Alguns titulars dels vehicles responen l’avís i cedeixen el vehicle a la policia, que el porta a desballestar, però en la majoria dels casos, no hi ha cap resposta. Aleshores, la policia publica la notificació al BOP i, si en dos mesos no hi ha resposta, retira els vehicles.

 

Aquest procés només es pot veure alterat si el cotxe es troba en tan mal estat que «pot suposar un risc» per la gent. Llavors es retira de forma immediata. Segons les dades del cos de policia vendrellenc, el 2018 es van cedir 52 vehicles a la policia i se’n van portar directament a desballestar 117. El 2017, les cessions van ser 60, i els cotxes que es van portar a desballestar sense tenir resposta del titular van ser 139. El 2016 hi va haver 22 cessions i es van portar 37 vehicles a desballestar.

 

Cotxe abandonat al Vendrell amb un avís de la Policia Municipal al vidre. | BP Diari

 

Protocols relacionats amb la seguretat

La Policia Municipal es fa càrrec dels cotxes abandonats que es troben a la via pública a tot el municipi, però si aquests estan en llocs com el perímetre de les autopistes, aleshores són els Mossos d’Esquadra els que fan el servei. L’estat de deixadesa dels vehicles també pot comportar que s’activin altres protocols més relacionats amb la seguretat o el terrorisme. És el que va passar l’abril del 2017 a la riera de la Bisbal, quan es va sospitar d’un cotxe amb matrícula francesa que feia diversos dies que estava aparcat en aquest vial, pròxim a la caserna dels Mossos del Vendrell. La inspecció va corroborar que no hi havia explosius al vehicle.

 

També et pot interessar:

Un cotxe, abandonat des de fa dos mesos a l'A-7, a Tarragona.

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!