Pla obert d'una família que ha participat en la manifestació dels treballadors de la fàbrica de Saint-Gobain de l'Arboç.

La Covid, el Glòria i la caiguda de l'economia marquen un 2020 per oblidar al Baix Penedès

Repàs de les notícies més destacades de l'any que s'acaba

El 2020 ha estat un any per oblidar i pràcticament monotemàtic, ja que la pandèmia del coronavirus ha copat l’actualitat en tot moment des del mes de març. El Baix Penedès no n'ha estat una excepció i les dues onades que s’han viscut —a la primavera i a la tardor— han deixat prop de 3.000 casos positius acumulats, centenars de persones ingressades i més de 130 defuncions relacionades amb la malaltia.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Però a banda de l’emergència sanitària, el 2020 ha deixat altres notícies a la comarca que cal recordar ara que s’acaba l’any. Els estralls del temporal Glòria, les protestes dels veïns de Cunit pels atropellaments a la C-31, el tancament de la divisió Glass de Saint-Gobain a l’Arboç, o la implantació de la recollida porta a porta a tres nuclis del Vendrell són altres dels fets destacats d’aquest 2020, dels quals en fem un petit resum a continuació.

Gener: Calafell pateix una allau de robatoris i d’ocupacions incíviques

Malament va començar el 2020 a Calafell, amb un seguit de robatoris que es van produir durant les primeres setmanes de l’any a comerços del Poble i la Platja i que van portar els veïns a fer patrulles de vigilància nocturna. El consistori va relacionar els fets amb diverses ocupacions delictives que es van produir al centre. A finals del mes de gener, una actuació policial va comportar la detenció de diverses persones que ocupaven aquests habitatges.

Destrosses que va fer el temporal Glòria a la platja del Francàs.
El Glòria va fer diverses destrosses a la platja del Francàs. | BP Diari

Gener: El Glòria colpeja les platges del Baix Penedès

Entre els dies 20 i 22 de gener, el temporal Glòria va colpejar amb força el litoral tarragoní, i el Baix Penedès no en va ser una excepció. La forta llevantada va menjar-se les platges del Vendrell, Calafell i Cunit, amb l’aigua entrant a diferents carrers. Algunes zones del Francàs van ser de les més afectades per les destrosses.

Gener: El Vendrell entra a l’any de la capital de la cultura catalana

El Vendrell inaugurava el 25 de gener l’any de la capitalitat cultural catalana, amb un multitudinari acte que es va fer a la plaça de Francesc Macià. Al cap i a la fi, aquell seria un dels pocs actes presencials que es podrien fer durant tot l’any, ja que l’arribada del coronavirus deixaria la programació de l’any molt retallada. Tot i això, el Vendrell no ha renunciat a mantenir l’activitat al voltant d’aquest any cultural, adaptant actes com el concert de l’Orquestra Camera Musicae a la plaça Nova, el mes de juliol, o fent exposicions sobre el centenari de l’Orquestra Pau Casals o l’època daurada del Vendrell, que s’han estrenat el desembre.

Febrer: Cunit es manifesta pels atropellaments a la C-31

El 29 de febrer els veïns de Cunit van dir prou. Entre finals del 2019 i principis del 2020 s’havien produït un grapat d’atropellaments a la C-31 al seu pas pel municipi, la gran majoria de ciutadans que creuaven pels passos de vianants. Davant d’una promesa de remodelació de la carretera que no arribava, desenes de cunitencs van tallar la via en senyal de protesta. A l’agost, la Generalitat informava que es licitaven les obres de remodelació, que haurien de començar al tombant d’any.

Imatge de la manifestació de Cunit per demanar solucions a la C-31
La protesta dels veïns de Cunit a la C-31 | Àngel Ullate

Març-juny: El coronavirus deixa 100 morts a la comarca durant la primera onada

Des que el dia 11 de març es va detectar el primer cas de coronavirus al Baix Penedès (una veïna del Vendrell que treballava a Barcelona) i fins que va decaure l’estat d’alarma el dia 19 de juny, la comarca va patir els efectes d’aquesta pandèmia amb la mateixa cruesa que a la resta del país. Mentre creixien els casos positius, els ingressats a l’hospital i les defuncions, els ciutadans complien un confinament estricte que aturaria gran part de l’activitat comercial. Després d’una Setmana Santa totalment atípica, amb els municipis buits i blindats per evitar la mobilitat, l’activitat es va anar recuperant durant els mesos de maig i juny, en una desescalada que culminaria a mitjans de juny. En aquell moment ja havien mort cent persones a la comarca per la pandèmia.

Juny: Obre, a la fi, el consultori del Botafoc, al Vendrell

Coincidint amb el desconfinament, el Vendrell inaugurava el mes de juny el consultori mèdic del Botafoc, una demanda llargament esperada que havia trigat gairebé deu anys a fer-se realitat. El nou centre mèdic concentra l’atenció pediàtrica o l'odontologia, i incorpora una unitat d’hemodiàlisi a la planta baixa.

La part posterior del nou centre sanitari del Botafoc.
El centre sanitari Botafoc es va posar en marxa el 15 de juny. | BP Diari

Juliol: La confraria de pescadors de Calafell, en perill

A començaments d’estiu, la Confraria de Pescadors de Calafell rebia la pitjor notícia. La Generalitat posava en marxa un procediment mitjançant el qual la meitat de les embarcacions calafellenques que estan ancorades al port de Vilanova i la Geltrú haurien de passar a ser d’aquesta confraria. Una decisió que, en cas de fer-se realitat, amenaçaria la viabilitat econòmica i la supervivència d’una entitat centenària i indivisible del nucli de la Platja de Calafell.

Setembre: Saint-Gobain tanca la divisió Glass a l’Arboç

A finals d’estiu arribava una de les pitjors notícies en l’àmbit econòmic del Baix Penedès. Saint-Gobain, una empresa amb gairebé 50 anys d’història a la comarca, anunciava el tancament d’una de les dues divisions que té a l’Arboç, la Glass. Una decisió que afectava a més de 120 treballadors directes, i que obria incògnites sobre el futur de l’empresa al Baix Penedès. Després de diverses setmanes de protestes i negociacions, el comitè d’empresa i la direcció van arribar a un acord que contemplava la recol·locació dels treballadors en altres factories de l’empresa o una indemnització per acomiadament en els altres casos.

Pla obert d'una família que ha participat en la manifestació dels treballadors de la fàbrica de Saint-Gobain de l'Arboç.
Una de les protestes pel tancament de Saint-Gobain. | ACN

Octubre: Intervenen dues residències afectades per grans brots de coronavirus

Les residències han estat un dels espais que més durament han patit els estralls del coronavirus, i les del Baix Penedès no n’han estat una excepció. Durant la primera onada es van detectar brots importants a la Residència Sant Antoni Abat de l’Arboç i la Muntanyeta del Vendrell, que van comportar diverses defuncions. A la tardor, els brots més importants van tenir lloc a la residència Calafell Park de Segur i a la de la Bisbal del Penedès El Colomer. Ambdues van ser intervingudes per la Generalitat, per l’elevat nombre de positius entre els treballadors i els residents.

Octubre: Ampliació de l'illa de vianants i polèmica amb el FEDER de Coma-ruga 

El Vendrell va culminar les obres d’ampliació de l’illa de vianants del centre durant l’últim trimestre de l’any, mentre que les del FEDER de Coma-ruga van poder començar a l’estiu després de diversos retards. Un dels aspectes més polèmics ha estat relacionat amb l’increment del cost que suposarà la rehabilitació de l’edifici Tabaris, que s’haurà de fer de nou pel seu mal estat. Des de l’oposició van criticar que s’hagués de fer aquesta inversió en el moment actual.

El renovat carrer del Doctor Robert del Vendrell.
El carrer del Doctor Robert del Vendrell passa a formar part de l'illa de vianants. | BP Diari

Novembre: El Vendrell implementa la recollida de residus porta a porta

Tres nuclis del Vendrell —Torreblanca, Sant Vicenç de Calders i el Nou Vendrell— van començar a implementar el servei de recollida de residus porta a porta el 15 de novembre. Era l’inici d’un canvi que el consistori vol introduir de forma progressiva a tot el municipi, un cop certificat que el model actual de contenidors està obsolet. L’objectiu és arribar a un 65% de reciclatge el 2024, tal com marca la Unió Europea.