Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Un documental explora els búnquers de la Guerra Civil al litoral del Penedès

'Fortificacions oblidades' és un projecte dirigit pel cineasta argentí Laureano Clavero
Laureano Clavero, en una de les fortificacions de Cubelles. | ACN

 

Mirasud Producciones és la productora que aquests dies està enregistrant un documental sobre les fortificacions de defensa construïdes a la costa del Penedès durant la Guerra Civil, des de Cubelles fins a Calafell, passant per Cunit. Amb el títol de 'Fortificacions oblidades', el director argentí Laureano Clavero impulsa aquest projecte, amb l'objectiu de «despertar l'essència» d'aquests punts de defensa —que Clavero veu com a «gegants adormits»— i obrir un debat al voltant de la seva existència.   

 

El director apunta que aquests fortins mai es van fer servir, perquè no hi va haver cap desembarcament de les tropes nacionals. Tot i això, se'n van construir una desena a partir de l'any 1936, uns indrets que Clavero creu que no han estat prou divulgats, una situació que vol revertir amb aquest documental. La cinta, que preveu tenir a punt el mes de març i espera que estigui disponible d'aquí a un any a Amazon Prime Video, compta amb diverses aportacions dels historiadors i especialistes en la Guerra Civil Adrià Cabezas, Francesc Xavier Hernández i Jordi Ramos.

 

Fortificacions fetes per veïns de la zona

A la pel·lícula es mostraran detalls relacionats amb la construcció dels punts de defensa, així com anècdotes relacionades amb els veïns que se'n van ocupar. De fet, el director vol recordar que aquests fortins van ser construïts pels veïns dels pobles, i un dels seus objectius és donar un enfocament més concret i local d'aquesta guerra. «És bo intentar veure el mateix conflicte des de punts de vista diferents i fer-se preguntes sobre la construcció dels fortins i sobre per què no es van utilitzar, amb el consegüent malbaratament de diners en una època en què es passava molta gana», apunta Clavero.

 

Tot i això, el director no vol «entrar en cap debat polititzat» sobre la Guerra Civil, ja que creu que «la memòria és apolítica i és important tenir-la, perquè després cadascú faci el que vulgui amb les seves pròpies conclusions». Pel que fa a les imatges, tindran molta importància les vistes aèries aconseguides amb drons. Un aspecte que encara no està decidit és si 'Fortificacions oblidades' serà un llargmetratge o si es compactarà en una durada més reduïda. La cinta estarà disponible a una quarantena de països, on s'emetrà en català amb subtítols en castellà i anglès.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris