EN DIRECTE

⛈ Classes suspeses, aiguats torrencials i el pitjor de la llevantada encara ha d'arribar

Ecologistes avisen del perill de les basses artificials del Penedès per a animals i infants

Bosc Verd i GEPEC reclamen que es prenguin mesures
Imatge d'arxiu d'una bassa. | Bombers Aj Alacant

 

Els grups ecologistes Bosc Verd i GEPEC han alertat sobre el perill que suposen per als animals i també per a les persones les basses artificials de regadiu, particulars o contra incendis que hi ha repartides per l'Alt i el Baix Penedès. Pels ecologistes, aquestes basses actuen molts cops com a «trampes per la fauna penedesenca» i posen l'exemple d'un cabirol que recentment va haver de ser rescatat pel GRAE Subaquàtic del cos de Bombers de la Generalitat perquè havia caigut a una bassa de reg i no en podia sortir.

 

Les entitats ecologistes apunten que a l'Alt Penedès s'hi poden trobar al voltant de 60 basses de diferents formes i mides, algunes soterrades i altres en alçada, amb diversos tipus de construcció, ciment, metàl·lic, terra i lona geotèxtil. La lona és la més perillosa, ja que rellisca molt i la fauna, quan s'hi apropa, rellisca i cau a l'aigua, i després no en pot sortir. També apunten que «el 90% d'aquestes basses no disposen de cap mesura per a evitar l'ofegament de la fauna», ni tampoc una tanca perimetral en condicions.

 

Perill també per als infants

Bosc Verd i GEPEC alerten que aquesta situació «també representa un gran perill per a les persones, per la possibilitat de caiguda i ofegament per la manca de mesures en aquest aspecte», especialment en el cas dels infants. Les espècies més afectades per ofegament són especialment les guineus i els toixons, tot i que també les genetes, les fagines, els porcs senglars i els cabirols. També es veuen afectades algunes aus, quan intenten banyar-se, o els amfibis.

 

Els dos grups ecologistes afegeixen que les mesures per corregir aquesta situació «són senzilles i econòmiques», com per exemple, posar rampes de fusta i xarxes en algun lateral per facilitar la sortida dels animals o de les persones que hi puguin caure. En aquest sentit, reconeixen que «algun ajuntament penedesenc està actuant per revertir aquest problema, però de forma encara testimonial». També volen deixar clar que les basses «són de vital importància en aquest clima mediterrani per la nostra fauna en moments de sequera i poca disponibilitat de punts d'aigua» al Penedès.

 

També et pot interessar:

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris