Pla mitjà dels tres acusats per l'homicidi d'un home al Montmell. D'esquerra a dreta: José, Joaquín i Bacari

La fiscalia manté la petició de 17 anys de presó per als dos acusats del crim del Montmell

El tercer processat, sogre de la víctima, queda absolt després que l'advocat de la família retiri l'acusació

La fiscalia manté que Joaquín i Bacari Junior van matar el seu cunyat Diego el 14 d'agost del 2017 al Montmell (Baix Penedès) i es van desfer del cadàver arran d'un conflicte que tenien obert per una plantació de marihuana. Aquest dijous la fiscalia ha mantingut la petició de 17 anys de presó per homicidi i danys amb incendi —perquè també els acusa de cremar la furgoneta de la víctima. L'acusació particular ha elevat la petició per a tots dos fins als 25 anys i mig de presó per assassinat, però ha retirat l'acusació contra el tercer processat per falta de proves. Així doncs, José —sogre de la víctima i padrastre dels altres dos acusats— ha quedat immediatament absolt. La defensa manté que els acusats són innocents i en demana l'absolució.

Després de vuit sessions, aquest dijous les parts han presentat al jurat popular les conclusions definitives i els corresponents informes. En una intervenció extensa, el fiscal ha sostingut que no s'ha aportat cap element que contradigui les proves aportades per la fiscalia i ha lamentat que la defensa hagi pretès anul·lar i menystenir elements que incriminen els processats, com ara els posicionaments dels telèfons mòbil i l'anàlisi dels seus terminals.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El fiscal ha apuntat que el detonant del conflicte entre la víctima i els processats va ser el fet que Diego s'endugués els focus de la plantació de marihuana que ell i Joaquín havien compartit i per la qual havien partit peres. La falta d'aquest material, ha dit el fiscal, impedia als processats obtenir beneficis de la droga. Per això, ha dit, van decidir matar-lo.

El representant del ministeri públic ha conclòs que el 14 d'agost del 2017 Joaquín i Junior van anar cap al Montmell en la furgoneta del primer, que Joaquín va trucarDiego amb el propòsit que anés a la casa del carrer de La Haya i que aquest va acceptar i va anar cap a l'immoble amb la intenció de  barallar-se. Allà, però, per sorpresa, es va trobar que també hi havia Bacari Junior, ha dit el fiscal, i entre els dos germans van acabar amb la seva vida.

Segons el fiscal, després els dos processats van desplaçar-se amb la furgoneta de la víctima i amb la de Joaquín, i van anar cap a Olivella, on vivia Junior. Abans d'arribar-hi, es van desfer del cadàver en algun lloc desconegut i van deixar abandonada durant unes hores la furgoneta de la víctima, segons ha dit. De matinada, el fiscal sosté que un d'ells o els dos van desplaçar-la fins a una pista forestal i la van calcinar per esborrar les proves.

En uns termes semblants als del fiscal, l'advocat de l'acusació particular ha conclòs que, per a Joaquín, la víctima va deixar de ser útil perquè «no li aportava diners la plantació i no li pagava el lloguer». El lletrat ha criticat que la defensa «només ha demanat nul·litats i ha qüestionat la tasca policial», i ha recordat que el principal acusat ha admès que va anar al Montmell el dia que Diego va desaparèixer i que va trucar-lo.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

La defensa creu que Diego no és mort

Segons l'advocat de la defensa, però, l'acusació s'ha construït en base a hipòtesis que «no serveixen per a condemnar». El lletrat ha subratllat que no hi ha proves que aquella tarda Diego sortís de casa seva, ni tampoc que estigui mort, perquè «no hi ha absolutament cap crim que no deixi un rastre o algun vestigi, més si la mort és violenta».

L'advocat ha destacat que no es va trobar sang de la víctima ni tampoc ADN dels processats a la casa del carrer de La Haya on, segons l'acusació, es va produir el crim. El lletrat ha qüestionat també que algú que suposadament mata una persona porti la furgoneta del mort fins al costat de casa seva i la cremi, també, en un paratge proper. «Deixar un vehicle que et pot incriminar al costat d'on vius no és una pauta criminològica», ha emfasitzat.

L'advocat defensor ha conclòs que no hi ha proves per condemnar-los i ha exposat que, al seu parer, «Diego no està mort». Segons ell, quan la família de Diego deia que se'n volia anar a Gijón és «perquè estava pensant en una nova fugida respecte a alguns problemes amb compradors o venedors de marihuana que no s'han investigat. «La història que Diego l'hagin assassinat no quadra a nivell de criminologia amb les dades aportades en aquest procés», ha afegit.

El principal acusat torna a negar els fets

Joaquín ha estat l'únic que ha volgut fer ús del darrer torn de paraula i ho ha fet per rebatre els arguments del fiscal. L'acusat ha qüestionat la creença que fos capaç de matar Diego per 7.000 euros de marihuana i uns focus que, ha detallat, només costaven 150 euros. «Si jo he matat a Diego per 7.150 euros, què no li hauria fet a Moisés, que me'n devia 62.000 euros després que hagués estimbat un cotxe que era meu», ha manifestat, tot adreçant-se al jurat.

Dilluns està previst que el magistrat-president lliuri l'objecte del veredicte al jurat popular perquè pugui començar a deliberar.