Un llibre recorda l'arribada de la llum elèctrica a la Bisbal del Penedès

La primera bombeta elèctrica al poble es va encendre el desembre del 1918
El llibre sobre 'La Elèctrica del Panadès', que es presenta a la Bisbal del Penedès. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

La primera bombeta elèctrica es va encendre a la Bisbal del Penedès l'1 de desembre del 1918. Suposava l'arribada de la llum elèctrica al municipi. Poc després, el gener del 1919, els impulsors d'aquell fet es constituïen en societat sota el nom de 'La Elèctrica del Panadès'. Per commemorar el centenari de l'arribada de l'electricitat al municipi, l'Ajuntament de la Bisbal edita aquest 2019 amb motiu de Sant Jordi el monogràfic 'La Elèctrica del Panadès'.

 

El llibre es basa en el text pòstum de Francisco Saumoy, que era l'antic gerent de l'empresa responsable de l'electrificació de la meitat del Baix Penedès. El volum es presentarà aquest dissabte 20 d'abril, a les 19.00 hores, al Centre Municipal de Cultura (CMC). A l'acte està prevista l'assistència de la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Carme Mansilla, que s'ha encarregat de la introducció d’aquesta edició.

 

L'arribada de l'electricitat a la Bisbal i el Baix Penedès

La monografia ofereix una visió actualitzada del text de Francisco Saumoy i serveix, de la mateixa manera, per retre-li homenatge. S'inclouen imatges i plànols inèdits, i es constata com l'arribada de l'electricitat va canviar la forma de vida dels habitants de la Bisbal i de tot el Baix Penedès a principis del segle XX. La Elèctrica de Panadès també va portar l'electricitat a poblacions com Santa Oliva, Albinyana, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, Banyeres, la Juncosa del Montmell i Castellví de la Marca. El 1974 va ser absorbida per Fecsa.

 

La monografia de Saumoy es complementa amb un estudi històric previ, realitzat per l’historiador bisbalenc Jordi Ferran, on es dibuixa el panorama que hi havia al municipi abans que hi arribés la llum. També s'aprofundeix en l’estudi de les beceroles de 'La Eléctrica' i la seva relació amb diversos pobles de la comarca.

 

Actes de Sant Jordi a la Bisbal

Aquest serà un dels actes previs de Sant Jordi que es faran a la Bisbal. El mateix 23 d'abril es farà l'entrega de premis del concurs literari infantil, a les onze del matí. A les 14.00 hores, a la plaça de l'Església, hi haurà una xatonada popular i un concurs de pastissos, mentre que a les 19.00 hores, a l'Auditori Salbà del CMC, s'entregaran els premis del Concurs Literari de Sant Jordi. En acabar, es farà un monòleg a càrrec de l'humorista Ferran Aixalà.

 

També et pot interessar:

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris