Manifestació contra l'ús d'animals a la Fira Medieval de Calafell

L'associació ADIPAC ha convocat la protesta pel dissabte 1 de setembre
Imatge d'arxiu del Mercat Medieval de Calafell. | Ajuntament de Calafell

 

L'Associació per la Defensa i Protecció dels Animals de Calafell (ADIPAC) ha anunciat que el pròxim dissabte 1 de setembre, coincidint amb la celebració del Mercat Medieval de Calafell, es farà una manifestació a les sis de la tarda per demanar que a l'esdeveniment es deixin d'utilitzar animals. Des d'ADIPAC afirmen que els animals que prenen part en aquesta fira, com ara «camells, dromedaris, ponis, burros, gallines, ànecs, cabres, ovelles o aus de falconeria», són «víctimes de l'explotació i el maltractament en nom d'un suposat respecte a les tradicions del poble».

Afegeixen que és una forma d'explotació «menys evident» que d'altres com pot ser la tauromàquia, però que no per això els animals deixen de «patir». Lamenten que es tracta d'una «activitat lúdica i d'entreteniment» en la qual s'usen els animals «en contra de la seva voluntat, provocant-los estrès, angoixa i dolor», ja que són sotmesos «a patiment físic i psíquic». Des d'ADIPAC troben una «incoherència» que Calafell sigui un municipi que s'ha declarat 'pet friendly' (amic dels animals) però organitzi esdeveniments com aquest mercat, «on es practica i fomenta el patiment dels animals com a forma vàlida d'entreteniment».

Fires Medievals sense animals

Per això, des de l'associació recorden que hi ha altres fires medievals al país que es basen «en l'ètica i el respecte», i no fan servir animals com a diversió. En aquests casos, els visitants poden gaudir de «trobadors, música, demostracions artesanes, espectacles de màgia, malabars, productes de la terra» i altres activitats, citant el cas de poblacions com Masquefa, Lloret de Mar, Sant Martí Sarroca o Manises. Creuen que «no hi ha cap raó per pensar que una fira medieval sense animals deixaria de ser un espectacle que atregui milers de persones com fa cada any».

Pel que respecta a la petició feta a Calafell, ADIPAC asseguren que van enviar una carta a l'Ajuntament a principis de juny i una altra a la regidoria de Cultura i a l'alcalde, Ramon Ferré, a principis d'agost, sense obtenir resposta. També van ser presents al ple municipal del passat 6 d'agost, on van fer la seva petició al torn de preguntes del públic, però el govern local va decidir no respondre les preguntes fins al pròxim ple. Per això han acabat convocant la manifestació el dia 1 de setembre. El Mercat Medieval de Calafell se celebra enguany entre el 31 d'agost i el 2 de setembre. 

"ATENCIÓ: Tres ferits en un accident al Vendrell" "El Logis Penedès, un projecte controvertit (I): Els orígens, del CIM al Logis"