Els municipis del litoral tarragoní es reuniran a Coma-ruga per buscar solucions a l'erosió de les platges

L'objectiu és posar sobre la taula estratègies comunes de prevenció
Bàrbara Peris i Aron Marcos, a la platja entre el Vendrell i Calafell. | BP Diari
 

Coma-ruga acollirà el pròxim 19 de febrer una reunió on hi seran presents regidors dels diferents municipis de la costa tarragonina i penedesenca, i en la qual es tractarà el problema de l'erosió de les platges pels recents temporals. Aquesta és una iniciativa que impulsen els ajuntaments del Vendrell i Calafell, dos dels que els últims anys han patit més la pèrdua de sorra en algunes platges, com les del Francàs o l'Estany-Mas Mel.

 

«Hem citat els ajuntaments de la franja litoral, des de Tarragona fins a Vilanova i la Geltrú per consensuar les mesures preventives que podem prendre en conjunt», ha explicat la regidora de Platges del Vendrell, Bàrbara Peris. La trobada ha de servir per posar sobre la taula les actuacions i les característiques de cada municipi, «perquè puguem veure quines són les mesures que han funcionat» i així després aplicar-les.

 

Reclamar inversions en prevenció

Però la trobada també ha de servir per fixar una estratègia comuna i pactar les reclamacions a fer davant el departament de Costes. Per Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana de Calafell, és el moment «de fer una xarxa de municipis per demanar més inversions per prevenir aquesta situació», però també per buscar estratègies a llarg termini que passin «per eliminar de les construccions dures i buscar solucions més naturals».

 

Per Marcos, experiències com la que s'està duent a terme a les Madrigueres, al Vendrell, o el projecte de regeneració dunar que es farà a Calafell marquen el camí a seguir. L'erosió de les platges s'ha intensificat els últims anys al litoral tarragoní, especialment durant l'hivern, a causa de les llevantades. Una de les que més pateix cada any és la del Francàs, que en alguns trams fins i tot arriba a desaparèixer. De moment, l'única solució que s'ha pres des de Costes ha estat fer aportacions de sorra abans de l'estiu.