El PDeCAT de La Bisbal del Penedès no pot aprovar el pressupost municipal pel 2019

Els vots en contra d'ERC i de la regidora no adscrita van tombar els comptes municipals presentats pels neoconvergents. Automàticament queda prorrogat el pressupost de 2018
El ple extraordinari de pressupostos va acabar amb la no aprovació dels comptes pel 2019 | Cedida

 

El Plenari de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha votat en contra del pressupost per al 2019 proposat per l'equip de govern del PDeCAT. Els comptes municipals que proposaven els neoconvergents de la Bisbal han rebut només els vots favorables de la mateixa formació, mentre que els regidors d'Esquerra Republicana i la regidora no adscrita hi han votat en contra. D'aquesta manera els vots negatius han estat superiors als positius per la qual cosa s'hauran de prorrogar els comptes de 2018 per l'any vinent.

 

Pròrroga de presupost  que frenarà les inversions

 

Donat que la votació d'aquest dilluns dia 24 de gener no ha estat favorable al govern, els pressupostos es prorrogaran automàticament, segons marca la Llei. Entre altres coses, la pròrroga suposa que l'ajuntament pugui fer despesa corrent però no inversió durant el 2019. Durant el plenari es va donar compte també de l'informe del Departament d'Intervenció Municipal sobre el compliment de l'objectiu d'estabilitat, deute públic i regla de la despesa. En aquesta línia, la intervenció del regidor d'Hisenda, Pere Saumoy va explicar que el superàvit municipal és de més de 363.000 euros i que l'ajuntament compta amb una capacitat de finançament de més de 886.000 euros.

 

Reducció del deute durant el present mandat

 

Un altre dels punts pels quals el PDeCAT va treure pit durant el plenari és el nivell d'endeutament de l'ajuntament, que s'ha reduït gairebé quatre vegades des de principis de mandat. Així doncs, segons les dades facilitades a la sessió plenària, el mandat va començar amb un nivell d'endeutament del 113% l'any 2015, per sobre del límit que arca la Llei d'Hisendes Locals, que fixa el percentatge màxim d'endeutament en un 110%. Aquest deute s'ha anat reduint any rere any, amb un 59,21% l'any 2016, un 39,25% l'any 2017 i tancant amb un 40,47% aquest 2018.

 

Tensions entre l'equip de govern i l'oposició en la recta final de mandat

Les relacions entre l'equip de govern bisbalenc i els partits de l'oposició arriben a aquesta etapa final de mandat marcades per la tensió i les crítiques creuades entre uns i altres. Així doncs, fa només uns mesos, el PDeCAT acusava la portaveu d'ERC al municipi, Pilar Verdún,  de no tenir comptador d'aigua en una casa per la qual cosa en demanava la seva dimissió. Poc temps abans, esclatava al municipi la polèmica pels aliments caducats al Banc d'Aliments Municipals, informació que va posar el focus del dubte sobre la gestió que se'n feia per part de la regidora responsable, Maguy Antolín. Antolín fou qui va presentar, juntament amb ERC, setmanes abans, una moció de censura contra l'alcaldessa Agnès, Ferré, moció que finalment no va prosperar  però que va suposar per Antolín, la seva expulsió del PSC. 

 

"El Baix Penedès demana més freqüència de trens a la línia de l'interior" "L'Orquestra de Cambra Clàssica de Barcelona actua al Vendrell pel naixement de Casals"