Excavacions a la Ciutadella Ibèrica de Calafell.

Troben restes que connectarien la Ciutadella de Calafell amb el mar

El jaciment torna a ser excavat deu anys després de l'última intervenció

La Ciutadella Ibèrica de Calafell hauria tingut un barri que s'estenia fins al mar, amb un camí empedrat que es dirigia cap a la platja. Aquestes són les primeres evidències que han sortit a la llum amb l'excavació al jaciment calafellenc que s'està fent aquests dies, segons ha informat l'Ajuntament. Aquesta és la primera intervenció que es fa a la Ciutadella des de fa més de deu anys, i està inclosa en un projecte de recerca que s'està impulsant en diversos jaciments d'època ibèrica de l'àmbit cessetà.

Un grup d'arqueòlegs i estudiants d'arqueologia estan fent aquestes excavacions a la zona sud de la Ciutadella, i ja han obtingut els primers resultats, que han superat les expectatives que es tenien. Així, s'ha confirmat la troballa de diferents restes que indicarien la presència d'aquest barri que s'estendria fins al mar. A més a més, també hi ha evidències de la continuació d'un camí empedrat que probablement es dirigiria a la platja, així com d'un segment de muralla o altres estructures que serien anteriors a la construcció de la fortificació.  

Excavacions en altres jaciments del Penedès

Aquesta primera fase de les excavacions s'està fent a la zona que es coneix amb el nom de 'casa romana', en relació a l'ocupació dels romans després de la Segona Guerra Púnica. La intervenció està sent coordinada per la Universitat de Barcelona, en el marc del projecte anomenat 'El canvi sociocultural a la Cessetània Oriental durant la Protohistòria i l'època romano-republicana'. El projecte preveu excavacions a altres jaciments del Penedès com ara el de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) o el de les Masies de Sant Miquel, a Banyeres del Penedès.

L'Ajuntament de Calafell, a través de l'àrea de patrimoni històric, és una de les institucions que donen suport al projecte. La Ciutadella Ibèrica és un dels elements més destacats del patrimoni històric de Calafell, i les noves troballes confirmarien l'ampliació del seu potencial, a més d'aportar nous coneixements sobre el jaciment ibèric.

També et pot interessar: