ÚLTIMA HORA

Agredeixen un revisor de tren al seu pas per l'estació de Sant Vicenç de Calders

ATENCIÓ

Desapareix un noi de 20 anys prop d'una séquia a les comarques de Girona

Records de fa un segle de la platja de Sant Salvador del Vendrell

La família de Joan Puig-Serra Serra entrega el seu fons documental a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès
Un equip femení de futbol, a la platja de Sant Salvador el 1931. | Arxiu Comarcal del Baix Penedés / Fons Joan Puig-Serra

 

L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès ja compta, des del passat divendres 1 de febrer, amb un nou fons documental on s'hi troben fotografies, cartells, programes de festes i altres materials de diferents entitats i associacions que hi havia a la platja de Sant Salvador del Vendrell ara fa un  segle. La família de Joan Puig-Serra Serra (1914-2005) ha fet acte de donació del seu fons documental a l'Arxiu, per part dels seus fills Immaculada, Rosa Maria, Miquel i Joan Puig-Serra Santacana.

 

Tal com s'ha apuntat des de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, el fons entregat té un gran valor històric «pel coneixement que aporta de l’activitat de la platja de Sant Salvador» durant la primera meitat del segle XX. La família Puig-Serra va ser una de les primeres que va estiuejar a la platja, des de finals del segle XIX. Joan Puig-Serra, advocat de professió, era un barceloní que es va casar amb la vendrellenca Rosa Santacana Rovirosa (1916-2017).

 

Associacions impulsades pels estiuejants a principis del segle XX

Puig-Serra va estar molt vinculat a diferents associacions que hi havia a la platja de Sant Salvador i que havien estat impulsades per famílies estiuejants que venien de Barcelona, Vilafranca del Penedès o el mateix Vendrell. Eren associacions que promovien activitats d'esport, cultura i esbarjo, i que permetien un espai de trobada entre els seus socis. Entre elles destacaven la Societat Casal Garbí (1915), el Fomento del Barrio Marítimo de Sant Salvador (1948) i la Societat Esportiva de Sant Salvador (1931).

 

A la documentació cedida s'hi pot constatar el funcionament d'aquestes entitats. El Casal Garbí, per exemple, feia vetllades de teatre i música, mentre que la Societat Esportiva tenia 108 socis, entre els quals hi havia Pau Casals, Enric Casals i Antoni Ollé Pinell. Organitzaven campionats d'atletisme, natació, piragües, curses de bicicletes infantils o futbol.

 

La família de Joan Puig-Serra, fent la donació del fons a l'Arxiu Comarcal. | Arxiu Comarcal del Baix Penedès

 

Obra creativa de Joan Puig-Serra

Al fons entregat també hi ha l’obra creativa de Joan Puig-Serra, que va escriure una dotzena d’obres que ell mateix editava. Una d'elles, 'Sant Salvador i el seu encís' (1987) és de lectura obligada pels qui vulguin conèixer com era la platja de Sant Salvador d'aquella època. També s’han conservat les obres manuscrites de teatre, comèdies en un acte que va escriure amb l’objectiu de representar-les en les vetllades teatrals que organitzava el Casal Garbí.

 

També et pot interessar:

Confirmen la ubicació de la desapareguda tercera torre de defensa del Vendrell.

El Barri Ferroviari del Vendrell es fa sentir per trencar «la barrera de vidre».

 

Programa d'actes de la Festa Major de Sant Salvador del 1925. | Arxiu Comarcal Baix Penedès / Fons Joan Puig-Serra