La restauració dels mosaics de Padrós, element essencial a les obres del nou Tabaris

Des del MVP reclamen que es vetlli per aquest important patrimoni cultural
La rehabilitació del Tabaris comportarà la restauració dels mosaics de Padrós. | Cedida
 

L'Ajuntament del Vendrell considera els mosaics de Santiago Padrós que hi ha a la piscina del Tabaris de Coma-ruga un dels elements claus de l'edifici quan sigui rehabilitat. La regidora de Cultura, Sílvia Vaquero, ha afirmat a TarragonaDigital que «l'existència dels mosaics és primordial al Tabaris», raó per la qual es tindrà una cura extrema en la seva protecció i restauració quan es facin les obres de rehabilitació de l'edifici, incloses dins del projecte del FEDER de Coma-ruga.

 

Vaquero vol tranquil·litzar d'aquesta manera la inquietud i els dubtes expressats des del Moviment Veïnal de les Platges i les Urbanitzacions (MVP) del Vendrell. En un escrit enviat a aquest mitjà, des del MVP apuntaven el «mal estat» en què es troba el mosaic per les «humitats» que hi ha a dins de l'edifici, actualment tancat, i mostraven el seu temor pel fet que les obres de rehabilitació poguessin afectar de forma negativa en l'obra de Padrós.

 

Per això pregunten si, abans de començar a les obres, es farà «un informe tècnic pericial per part d'alguna empresa especialitzada en la conservació de mosaics», i posen èmfasis en el fet que cal vetllar per aquest «important patrimoni cultural» de Coma-ruga.

 

Un espai dedicat a la difusió de l'obra de Padrós

La regidora de Cultura ha remarcat que el projecte de rehabilitació tindrà una afectació positiva en el mosaic, ja que es restaurarà completament. De fet, el projecte del nou Tabaris contempla que hi hagi un espai dedicat a la difusió de l'obra de Santiago Padrós. Aquest serà un dels usos del nou edifici, en el qual també es preveu que hi hagi un espai polivalent per fer actes o fires, i una àrea destinada a l'ús dels veïns i les associacions.

 

El consistori va donar a conèixer el passat novembre quin era el projecte que havia guanyat el concurs per a la rehabilitació del Tabaris. Les obres de l'edifici es faran en una segona fase, ja que primer tindran lloc les de la plaça dels Germans Trillas i la zona de l'estany. Aquestes podrien començar després de la Setmana Santa. La fase del Tabaris es faria a finals d'aquest any o principis del 2021.  

 

Padrós i el mosaic

Santiago Padrós (Terrassa, 1918 - el Vendrell, 1971) va ser un destacat artista en l'àmbit dels mosaics, dels quals en va deixar una gran mostra a Coma-ruga, on va arribar a mitjans dels anys 40 del segle passat. La seva obra es pot trobar en llocs com la façana de l'antic cinema Brisamar, la parròquia de Sant Ramon o la piscina de l'edifici Tabaris.