AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

Les Jornades de la Reina Margarida de Prades dónen la benvinguda a l'agost

Podreu gaudir d'un programa d'actes que començarà el dia 5 d'agost i s'allargarà fins al 9
La Reina Margarida | Ajuntament de Prades

El pròxim dilluns, 5 d'agost, es donarà el tret de sortida a les Jornades de la Reina Margarida de Prades d'aquest 2019. Són d'uns dies en els quals es converteix en protagonista a la Margarida de Prades (1387/1388-1429), la qual va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

 

A diferència d'altres anys, aquesta nova edició pretén centrar tota la seva atenció en la figura de la reina a través de les diverses etapes de la seva vida. Per aconseguir-ho, diversos especialistes i autors d'importants recerques sobre el tema s'encarregaran d'oferir conferències per a tots aquells que vulguin conèixer en major detall la seva història. 

 

D'altra banda, també es duran a terme activitats com una recreació històrica, la qual il·lustrarà el seu regnat, una tertúlia distesa i didàctica en la qual es donaran a conèixer aspectes molt més anecdòtics i, per últim, el concert de cloenda, el qual permetrà a tots els oients viatjar en el temps i reviure la història de la Reina Margarida a través de la música. Una època que, recentment, ha estat il·lustrada per Pilarín Bayés, la qual ha format part de la seva presentació en forma de llibre sota el nom de 'Petita història de la reina Margarida de Prades'.

 

El programa d'actes de les Jornades de la Reina Margarida de Prades

Dilluns, 5 d'agost

— 18.00 hores, Espectacle Inaugural. Exhibició de recreació històrica a càrrec dels Abanderats de Tortosa.

— 19.00 hores, L'entorn familiar: els Prades i els Cabrera. A càrrec de Dr. Eduard Juncosa Bonet i Dr. Alejandro Martínez Giralt.

 

Dimarts, 6 d'agost

— 19.00 hores, La reina consort. A càrrec de Dr. Stefano M. Cingolani.

 

Dimecres, 7 d'agost

— 19.00 hores, La reina vídua i un amor a l'ombra. A càrrec de la Dra. Marina Navàs Farré i Dr. Eduard Juncosa Bonet, acompanyats pel rapsode Pau Castell Granados.

 

Dijous, 8 d'agost

— 12.00 hores, a l'Aajuntament. El «making-off» de la recerca. Taula rodona per donar a conèixer com s'ha dut a terme la recerca amb un to distès i divulgatiu. Per aquesta activitat és necessari realitzar la vostra inscripció prèviament.

— 19.00 hores, El fill secret: Joan Jeroni de Vilaragut. A càrrec del Dr. Abel Soler Molina, acompanyat pel rapsode Pau Castell Granados.

 

Divendres, 9 d'agost

— 19.00 hores, Conferència de clausura del cicle: El retir espiritual. Monja i abadessa. A càrrec de la Gna. Teresa Forcades Vila.

— 22.30 hores, a l'Església. Concert de cloenda: 'Reyna d'onor, excelhents Margarita'. Preu subvencionat de 10 euros per entrada.