Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Descobrir la Ribera d'Ebre, una comarca de riquesa natural i històrica

Aquesta comarca ebrenca acull tota mena d'activitats culturals amb un paisatge natural marcat pel riu Ebre
Reflexes del riu Ebre a un municipi de la Ribera d'Ebre | Cedida

 

Amb el riu Ebre com a eix principal, la comarca de la Ribera d'Ebre ofereix tota mena d'activitats per fer en aquestes èpoques. Passant per rutes històriques de la Guerra Civil Espanyola, fins a excursions per paisatges naturals que mostren tota la seva essència. La Ribera d'Ebre és una comarca del sud de Catalunya, que tant a l'hivern ofereix un gran ventall d'activitats, amb fires nadalenques, paisatges hivernals i activitats diverses que permeten conèixer la riquesa de la comarca en una de les millors èpoques de l'any.

 

La Ribera d'Ebre, escenari històric de Catalunya

La Ribera d'Ebre disposa d'una gran trajectòria històrica des dels ibers i fenicis fins a trinxeres de la Guerra Civil. Tota la comarca està plena de monuments i representacions històriques que mostren els inicis de la Ribera d'Ebre. A causa de la presència del riu Ebre en tota la comarca com a punt de reunió d'activitats, aquesta ha esdevingut escenari de moments molt important per la història de Catalunya. Considerat el millor exemple de l'arquitectura romànica militar templera a Catalunya se situa el Castell de Miravet, el monument més emblemàtic de la Ribera d'Ebre.

 

D'altra banda, aquest no és l'únic castell a la zona, també hi ha castell Carlí de Flix o el castell de Móra d'Ebre. El patrimoni cultural de la Ribera d'Ebre també comprèn altres establiments com el poblat ibèric del Castellet de Banyoles, els establiments ibèrics de Sant Miquel o el Ca Don Joan a Vinebre, un palau renaixentista del segle XVI. Però la representació històrica més important de la comarca i que no es pot deixar de visitar són els escenaris de la Batalla de l'Ebre.

 

Es conserven els millors espais de la Batlla de l'Ebre

La comarca va ser seu d'un dels episodis més importants de la història de Catalunya i la que conserva el patrimoni més notable de la batalla. Es conserven dos refugis, el de Flix que ara és un espai museïtzat que dóna a conèixer com era l'interior, i el de la Font Gran de Benissanet. A Riba-roja es destaquen les trinxeres de Berrús, les quals conserven gran part de la seva estructura. A Ascó hi trobem un campament militar des d'on es va organitzar la retirada de les tropes republicanes al final de la batalla. Al mateix municipi encara hi resta el búnquer del Reguers.

 

Representació de la Guerra Civil Espanyol a la comarca de la Ribera d'Ebre | Cedida

 

La diversitat del patrimoni natural de la Ribera d'Ebre

Encara que el patrimoni històric és molt ampli, el principal atractiu de la Ribera d'Ebre són els espais naturals. Amb la reserva natural de Sebes i els seus cavalls blancs o l'espai d'interès Natural de Riba-Roja es poden portar a cap diverses activitats a la natura. Observació d'ocells, senderisme i BTT o les vies ferrades a Tivissa, són algunes de les activitats principals. Amb el riu Ebre travessant la comarca i la gran diversitat de fauna i flora que hi ha, la Ribera d'Ebre és l'excusa perfecta per veure convertir-se la tardor en hivern.

 

Reserva de cavalls blancs a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix | cedida

 

Per veure aquest pas d'estacions es poden visitar els passos de barca de Flix, Garcia i Miravet, que era la manera de travessar el riu antigament quan no hi havia ponts.

 

Excursions i rutes que travessen la comarca

Per la comarca hi travessen tres etapes del camí GR-99, la ruta espanyola que recorre tot el riu Ebre. Són la 37, la 38 i la 39, aquest GR és conegut com el Camí de Sirga, el camí que els sirgadors guanyaven al riu quan estiraven els llaguts riu amunt.

 

Una de les activitats de la Ribera d'Ebre és travessar el riu amb piragua. | Cedida

 

L'hivern ple d'activitats a la Ribera d'Ebre

L'hivern també arriba en tota la seva esplendor a la comarca de la Ribera d'Ebre. Aquest desembre la comarca dels sud de Catalunya omple el calendari de diferents esdeveniments, com a Ascó amb la mostra en la qual caves de tota Catalunya exposen i venen els seus productes, amb més es poden degustar els caves i productes de la Ribera d'Ebre.

 

Un altre dels productes típics de la Ribera d'Ebre són els pastissets | Cedida

 

Les celebracions de Sant Antoni, en què destaquen les organitzades al municipi d'Ascó; les festes de les dones, amb motiu de Santa Àgueda, molt arrelades a Riba-roja d'Ebre, i les festes i fires gastronòmiques de la clotxa i de l'oli que tindran lloc a Riba-roja, Tivissa i Móra la Nova, són algunes de les tradicions riberenques durant els mesos d'hivern. A la Serra d'Almos, es fa la Festa de l'Oli Nou, on es promociona l'oli de la nova collita. D'altra banda, els mercats i fires de Nadal a la Ribera d'Ebre també són molt recomanables de visitar.

 

Visitar la Ribera d'Ebre és conèixer l'Ebre en tota la seva essència, ja sigui visitants els museus i les representacions històriques o veient l'entrada de l'hivern als principals parcs naturals de la zona, aquesta comarca ebrenca no deixa de sorprendre a totes aquelles persones que la visiti.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris