Cascanueces

L'òpera és reinventa: art en majúscules que arriba de Londres a Tarragona

El cicle Òpera&Ballet porta les òperes i espectacles de dansa més famosos del món a Tarragona|Ocine Les Gavarres ha estrenat ja la temporada 2019-2020 amb un públic consolidat que creix any rere any

Des de fa ja uns quants anys, l'opera ha trobat un nou espai més enllà dels teatres més emblèmatics i coneguts del món. Les sales de cinema - i sobretot, com és el cas de les tarragonines d'Ocine Les Gavarres, les que tècnicament compten amb la més avançada qualitat de so i d'imatge, s'han convertit en els escenaris operístics del segle XXI per a bona part del públic aficionat a aquest gènere.

L'òpera, un gènere que té cada cop més seguidors

D'aquesta manera, Josep Eduard Príncep, gerent d'Ocine Gavarres afirma que «tenim un doble objectiu amb l'Òpera&Ballet: per una banda oferir al públic tarragoní les millors òperes del món sense necessitat de desplaçar-se a Barcelona i fer-ho en una qualitat i so que res tenen a envejar a les produccions originals i en directe. Fins i tot, en alguns casos, és gaudeix encara més de l'espectacle a través de la pantalla de cinema, tenint en compte que a les sales Ocine comptem amb tecnologia audiovisual d'última generació»

  

L'òpera és un gènere artístic que potser costa una mica al principi però que un cop s'hi entra, el públic repeteix. A més, és un gènere on els textos i melodies més coneguts per tothom es combinen amb posades en escena trencadores, actuals i totalment contemporànies. Cada cop són més les persones apassionades per aquesta disciplina musical que en gaudeixen a través de la pantalla gran.

Príncep explica «ja des del principi el cicle d'òpera ha tingut un public fidel que ha vingut des del primer dia, incorporant nous espectadors temporada rere temporada. Amb la dansa, el públic és més desigual però hi seguim apostant perquè a Ocine tenim el compromís de contribuir a apropar la cultura en diversos vessants a l'espectador, més enllà de les estrenes més comercials que arriben cada divendres. El públic tarragoní de l'Opera&Ballet ha anat creixent i s'ha consolidat entorn la cinquantena d'espectadors de mitjana en cada sessió. Veiem que l'òpera enganxa i que qui ho prova, repeteix».

  

El cinema, complement perfecte dels teatres

fidelio
Fidelio | Cedida

  

Amb iniciatives com l'Òpera&Ballet, que aquesta temporada comptarà amb una quinzena d'espectacles repartits entre octubre de 2019 i juny de 2020, els cinemes s'han convertit en un complement perfecte per als teatres tarragonins, que també programen espectacles d'òpera però amb menys freqüència. El cicle d'Ocine preveu dues òperes mensuals, la majoria d'elles, representades a la Royal Opera House de Londres i reproduïdes en directe i en alta qualitat d'imatge i so a les sales de cinema. A banda de Londres, la temporada d'enguany també passa pel Liceu barceloní, l'Òpera de París o l'Scala de Milà.

Verdi, Mozart, Txaikovski o Bizet són alguns dels compositors clàssics, les obres dels quals es poden veure al multi sales tarragoní durant aquests mesos. Tragèdia, drama, comèdia i els grans temes i conflictes que sempre han preocupat a la humanitat són alguns dels eixos temàtics i argumentals de les òperes més famoses del món, les que han passat a la història de l'art i que segueixen ben vigents en l'actualitat. Veure-les en directe, a Tarragona, és un luxe a l'abast de tothom.

doña-francisquita-ocine-tarragona
'Doña Francisquita', el pròxim dia 12 de novembre a Ocine Les Gavarres | Cedida

 

Programa Òpera&Ballet 2019-2020 a Ocine Tarragona

Aquest és el programa detallat de la temporada 2019-2020 de l'Òpera&Ballet:

  

Dimarts 12 de novembre 19.45 h

DOÑA FRANCISQUITA, d'Amadeu Vives des del Gran Teatre del Liceu (Barcelona)

  

Dijous, 21 de novembre, 19.45 h

IL TROVATORE, de Verdi des de l'Arena di Verona (Verona)

  

Dimarts, 10 de desembre, 20. 15 h

COPPÉLIA, de Delibes des de la Royal Opera House (Londres)

  

Dimarts, 17 de desembre, 20.15 h

EL TRENCANOUS, de Txaikovski des de la Royal Opera House (Londres)

Dijous, 2 de gener, 20.15 h

LA BELLA DORMENT de Txaikovski, des de la Royal Opera House (Londres)

  

Dijous, 5 de febrer 19.15 h

GISELLE, d'Adam des de l'Opéra National de París

  

Dimarts, 25 de febrer 20.15 h

MARSTON & SCARLETT, de Fenney des de la Royal Opera House (Londres)

  

Dimarts, 17 de març 20.15 h

FIDELIO, de Beethoven des de la Royal Opera House (Londres)

  

Dimarts, 21 d'abril 20.00 h

CAVALLERIA RUSTICANA/ PAGLIACCI de Mascagni i Leoncavallo des de la Royal Opera House (Londres)

Dijous, 14 de maig 20.15h

CARMEN, de Bizet des el Teatro alla Scala (Milà)

  

Dijous, 28 de maig 20.15h

THE DANTE PROJECT, d'Adès des de la Royal Opera House (Londres)

Dijous, 18 de juny 20.45 h 

ELEKTRA, d'Strauss, des de la Royal Opera House (Londres)


Comentaris