Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El dispositiu sanitari a punt pel Concurs de Castells

Es desplegarà un hospital de campanya a la mateixa plaça, amb un equip de professionals sanitaris experimentat, i reforçarà el servei d’urgències amb un dispositiu especial
El dispositiu sanitari ja està preparat pel Concurs de Castells d'aquest cap de setmana | Tarragona Ràdio

A un dia de sentir les gralles a la TAP, el dispositiu sanitari ja està preparat i és que per dotzena vegada consecutiva, els professionals sanitaris de la Xarxa de Santa Tecla- en col·laboració amb la Creu Roja, el SEM i Protecció Civil-, seran els encarregats de garantir l’assistència mèdica a les colles castelleres i al públic assistent.

La Xarxa Santa Tecla coordina tot l’operatiu mèdic

Set equips integrats per metges, infermeres, personal d’administració, membres de Protecció Civil i voluntaris de la Creu Roja s’encarregaran els dies 6 i 7 d’octubre de vetllar per la salut dels castellers que participaran en el 27è Concurs de Castells.

 

L’Hospital de Santa Tecla és l’encarregat d’establir l’hospital de campanya a la mateixa plaça, on s’identificarà els castellers lesionats, se’ls atendrà en primera instància i, si és necessari, se’ls derivarà cap al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, a la Rambla Vella, on s’haurà habilitat un dispositiu especial per al concurs integrat per traumatòlegs, radiòlegs i pediatres.

 

Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, assegura que els “equips sanitaris estaran en permanent comunicació amb les colles, les quals tenen un responsable sanitari que disposa d’un comunicador per a situacions d’emergència. No obstant això, els castellers podran dirigir-se directament al servei. La idea és aconseguir que la tasca i la presència de l’equip sanitari estigui pautada per la discreció, malgrat que a plaça hi haurà fins a 14 ambulàncies de diferent tipologia”.

 

L’Hospital de Santa Tecla va establir un dispositiu especial per primera vegada amb motiu del Concurs de Castells de l’any 1996. Al llarg d’aquestes dues dècades, el dispositiu sanitari s’ha anat adaptant al Concurs que cada vegada compta amb la participació de més de colles, de més públic i de més repercussió mediàtica arreu del món.

L’eficàcia i la de la Creu Roja

En total seran més de 60 les persones que formaran part del dispositiu de serveis preventius que la Creu Roja establirà per tal d’atendre totes les possibles incidències mèdiques que hi pugui haver en el marc del Concurs.

 

En concret el desplegament estarà format per 10 ambulàncies (2 avançades/ medicalitzades i 8 bàsiques), que estaran compostes per un total de 18 tècnics sanitaris amb titulació de Tècnic d’Emergències Sanitàries (TES), dues infermeres i dos metges voluntaris.

 

A més, a peu de plaça hi haurà 40 socorristes amb titulació d’Assistència Sanitària Immediata (ASI II) per atendre les incidències dels castellers. Cal destacar que algunes d’aquestes persones, vinculades a la Creu Roja, han vingut des de diferents punts de l’estat espanyol per formar part d’aquest servei preventiu.

 

Des de l’organització, també es mobilitzarà un vehicle que farà les funcions de Centre de Coordinació (CMC) per gestionar i coordinar l’operatiu de l’entitat, així com el Coffee Creu, que presta avituallament líquid i sòlid als diferents equips d’emergències i cossos de seguretat que participaran en l’esdeveniment.

Consells preventius             

A banda de l’assistència a plaça i el servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, els professionals de la Xarxa treballen durant tot l’any per ajudar a garantir la seguretat dels castellers. “A banda dels consells preventius en aquest tipus d’esdeveniment, ja fa temps que vam elaborar un decàleg a mida. És important hidratar-se, haver dormit bé, fer exercicis d’escalfament, etc.

 

Totes aquestes recomanacions ja s’han portat a la pràctica a les colles en les últimes temporades. Cada cop més, als locals d’assaig es treballen aspectes de l’educació física i l’alimentació que han de seguir els castellers abans d’una gran diada.

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris