Edu Valls i Maria Alegret (Xiquets de Reus):«Ens agradaria intentar el 4de9f»

Parlem de les previsions de la temporada amb Edu Valls i Maria Alegret, caps de colla dels de la camisa avellana
Edu Valls i Maria Alegret són els nous caps de colla dels Xiquets de Reus | David Prats

 

Tarragonadigital.com entrevista Edu Valls i Maria Alegret, nous responsables tècnic dels Xiquets de Reus en substitució de Toni Rull, que va deixar el càrrec després de dues temporades. Els de la camisa avellana, que ja sumen tres 3de8 descarregats, van acabar la temporada passada recuperant el 3de9 amb folre. També van aconseguir consolidar el 5de8 i el 2de8 amb folre.

 

Amb ells conversem, entre altres temes, sobre com aterrat al capdavant de la tècnica, els reptes de la temporada i el cartell de colles de la diada del Mercadal que es viurà, com cada any senar, el primer dissabte d’octubre. El cas és que al carrer Rosich hi ha molt bones vibracions per aquest 2019.

-Després de dues temporades amb Toni Rull al capdavant de la tècnica, la colla torna a estar liderada per una direcció col·legiada. Com afronteu el nou projecte avellana?

-MA: L’encarem amb molta il·lusió. La colla està responent molt bé i amb la bona coordinació tècnica que tenim amb l’Edu ens marquem grans objectius.

 

-Per què va costar a la colla trobar un relleu?

-EV: Cada vegada en el panorama casteller és més difícil posar-se al capdavant d’una colla i més com la nostra que l’any passat va tornar a descarregar castells de nou. A ningú se li escapa que aquests reptes espanten. Nosaltres fins que no ho vam tenir clar no vam començar a treballar. Són decisions que s’han de madurar per poder-ho agafar amb energia i ganes.

 

-Com valoreu els primers compassos de temporada?

-MA: Nosaltres sempre som optimistes. A més, la colla està tenint una bona actitud. Gràcies a aquest efecte ja hem pogut assolir construccions com el 3de8 i el 2de7.

Els Xiquets de Reus ja han completat el 3de8 en tres ocasions | David Prats

 

 

-La gent, un dels hàndicaps dels Xiquets de Reus, està responent als assajos i les actuacions?

-EV: Des de principi de temporada, quan vam presentar la nostra tècnica, l’objectiu era guanyar camises, recuperar gent i fer que al pati d’assaig hi hagués bullici. El clima de les actuacions i dels assajos ens està sent molt favorable, però sempre ens falta alguna camisa més per treballar millor els folres i les pinyes per després anar amb més tranquil·litat a les places.

 

-Quins són els objectius de la colla per aquesta temporada?

-MA: Els objectius sempre són augmentar camises. Necessitem ampliar una mica més la massa social de la colla per poder definir amb més precisió els reptes d’enguany.

 

-Consolidar el 3de9 amb folre i descarregar el 4de9 amb folre són els reptes d’aquest 2019?

-EV: Tothom que coneix la dinàmica dels Xiquets de Reus sap que hi ha l’objectiu de mantenir els castells de nou. La clau per fer-ho és aconseguir més canalla i camises. Si els assajos funcionen bé i la gent respon podrem treballar millor els folres. Ens agradaria intentar el 4de9 amb folre a final de temporada.

Els Xiquets de Reus van carregar el 4de9f a la diada del Mercadal del 2015 | Fabian Acidres

 

-Recuperar el pilar també entra en els plans del nou curs?

-MA: Sí. S’està parlant de fer un altre assaig per poder tornar a incorporar el pilar. Tot i això, insistim, que ens cal comptar amb més canalla per fer-ho realitat.

 

-Sant Pere serà la primera gran actuació de la temporada. Com hi espereu arribar?

-EV: Nosaltres anem a màxims cada diada. Ens agradaria a arribar a la festa major havent descarregat tres castells de vuit diferents. A partir d’aquí, si surten els assajos no tanquem la porta a ampliar la gamma alta de vuit. Tampoc no descartem un castell de nou.

 

-Quines són les sortides que els Xiquets de Reus consideren prioritàries enguany?

-MA: És una pregunta difícil. La dinàmica a les actuacions sempre ens ve marcada pel resultat dels assajos. En el nostre calendari prioritzem molt les dues festes majors: Sant Pere i Misericòrdia. A més, com cada any senar, comptarem amb el Mercadal. També tenim el Catllar, Gràcia i Terrassa, tres places on sempre anem a donar el millor que tenim.

 

-A l’octubre hi haurà la diada del Mercadal. A banda de vosaltres, hi participaran els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Com valoreu el cartell de colles per aquesta edició?

-EV: Creiem que comptem amb un cartell potent. El Mercadal és una diada que mereix el màxim respecte arreu de Catalunya. Les colles que hi participaran són les millors que ens poden acompanyar i segur que vindran a donar-ho tot.

Un castell dels Xiquets de Reus a la diada del Mercadal 2017 | Josep Martí

 

-Hi haurà novetats en el format de la diada?

-MA: En principi no hi haurà cap canvi. L’actuació es continuarà fent dissabte a la tarda com en les darreres cinc edicions.

 

-A l’estiu està previst que s’inauguri el Museu Casteller de Catalunya a Valls. Què n’esperen els Xiquets de Reus d’aquest projecte que fa tants anys que s’arrossega?

EV: Per sort, podem dir que serà una realitat. Esperem que sigui veritat. En l’àmbit de difusió del fet casteller significarà un pas endavant. Es demostrarà que significa aquesta activitat al turisme d’arreu del món. Som optimistes en el projecte. Esperem comptar amb més gent neòfita que vulgui descobrir el que són els castells.

Un dels 3de9f que els Xiquets de Reus van descarregar la temporada passada | Xiquets de Reus