Un farmacèutic realitzant la prova serològica de la Covid

Arriba a les farmàcies catalanes el primer test Covid per poder fer a casa

L'Agència del Medicament ho ha aprovat aquesta setmana

Pràcticament des de l'inici de la pandèmia de la Covid-19 s'ha insistit des de l'OMS que una de les claus per a controlar-la era fer tests i més tests. Els primers mesos els diferents països es van centrar en les PCR, totalment fiables però costoses i relativament lentes per a oferir resultats.

En els últims mesos, també s'han anat implementant els tests antígens, tests ràpids que aporten resultats fiables en 15 minuts. Però el que arribarà ara a les farmàcies espanyoles podria canviar encara més la manera de detectar si estem contagiats.

L'empresa valenciana Elix Pharma ha confirmat que distribuirà en les farmàcies espanyoles el primer test d'autodiagnòstic de la Covid-19 que té certificació a Europa. Amb la col·laboració del fabricant suís PRIMA Lab, s'espera que es pugui començar a comercialitzar el PRIMACOVID Test en uns dies, una vegada ha rebut també l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) aquest mateix dilluns.

Alta fiabilitat i resultats molt ràpids

Aquest test permetrà saber si hem estat exposats al coronavirus en 10 minuts. Amb una alta sensibilitat d'un 95,7%, ens confirma si tenim anticossos o immunitat a la malaltia, demostrant si hem passat la Covid.

L'empresa, amb seu a la ciutat valenciana de Paterna, explica que aquests tests se centren a detectar si el nostre organisme genera una resposta immune a la malaltia i que això és el que determina si en algun moment hem estat contagiats.

Funcionament simple i ràpid com un test d'embaràs

El que explica l'empresa distribuïdora és que el PRIMACOVID Test té un ús relativament senzill que no hauria de significar cap problema perquè es faci el seu ús a casa. El funcionament és molt similar a altres tipus de tests ràpids que tenen altres usos com pot ser un test d'embaràs o un test de colesterol, explica el director d'Elix Pharma, Fernando Díez.

Així el que ha de fer la persona interessada a saber si ha passat o no el virus és extreure una gota de la seva sang. Una vegada obtinguda s'utilitza un diluent en la sang i es col·loca sobre la tira corresponent. El test, com comentem, pot reflectir un resultat molt fiable sobre si tenim immunitat contra la Covid-19 en tot just 10 minuts.

Elix Pharma confirma que aquests tests són un assaig immunocromatogràfic ràpid que permet detectar si una persona té anticossos IgG i IgM contra la SARS CoV-2. És a dir, a través de la sang podem confirmar que el nostre cos ha generat anticossos contra aquesta malaltia i que en aquests moments som immunes.

El que queda pendent de confirmar és durant quant temps dura aquesta immunitat. És un dels punts que continuen estudiant els científics a escala internacional perquè tenir actualment anticossos no implica tenir total protecció, com han demostrat diversos casos de reinfecció. A més, serà molt important en el desenvolupament de les vacunes, perquè podria confirmar si és necessari prendre més d'una dosi en el futur.

Una nova eina en mans de les administracions per controlar la pandèmia

La companyia espera que durant els tres primers mesos en què estigui a la venda en les farmàcies espanyoles es puguin distribuir uns 500.000 tests d'aquest tipus. Tant ElixPharma com a PRIMA lab destaquen que un dels seus objectius amb aquest producte és que facilitant que els ciutadans sàpiguen que són immunes, les autoritats sanitàries poden mantenir un major control de la malaltia.

A parer seu, PRIMACOVID test ha de ser una eina complementària a una altra mena de tests que s'inclogui en les estratègies de cribratges massius que ja duen a terme algunes comunitats, perquè ofereix la possibilitat de fer anàlisi de manera més freqüent. Recorden que la versió utilitzada pels sanitaris ha estat «una de les peces claus en el control de la malaltia en comunitats com Madrid».