Reforç de seguretat a Barcelona per l'amenaça d'un atac terrorista imminent a la ciutat

La Guàrdia Urbana ha demanat incrementar la protecció i vigilància per l'alerta de Mossos de l'amenaça d'un atac amb autocar o vehicle gran contra persones el dia 25 de desembre

Els Mossos d’Esquadra han informat a la Guàrdia Urbana de Barcelona que s’ha tingut coneixement d’una «amenaça d'un individu que tindria la intenció d'intentar cometre una acció terrorista el dia 25 de desembre mitjançant atropellament amb autocar o similar»; aquesta és la informació que des de la Prefectura de la Guàrdia Urbana s’ha traslladat, de manera textual, als agents. L’home que ha fet l’amenaça, segons els Mossos, «té tots els permisos de conduir per la qual cosa podria utilitzar algun mitjà relacionat amb la mobilitat com ara autobusos, autocars o minibusos».

És una informació de la Comissaria d’Informació que s’ha facilitat a la policia de la ciutat i a la qual CatalunyaDiari hi ha pogut tenir accés. «A aquesta amenaça per part dels Mossos d’Esquadra se li hauria donat una credibilitat mitjana», s’assegura des de la Guàrdia Urbana de Barcelona en un text signat per Jesús Hernando Maldonado, intendent major en cap de la Divisió de Coordinació.

El comunicat ha estat verificat per diverses fonts policials a CatalunyaDiari  i fons oficials dels Mossos d'Esquadra no desmenteixen aquesta informació  d'aquest mitjà. Tot i això, ara per ara, des de la policia catalana no s'han volgut donar més detalls sobre aquesta alerta d'amenaça terrorista a Barcelona.

Incrementar la vigilància al centre de la ciutat i punts turístics

Des de la Guàrdia Urbana s’ha decidit augmentar la vigilància i protecció del centre de la ciutat de cara a poder donar resposta a aquest atemptat terrorista que, segons la intel·ligència antiterrorista, s’està preparant per al dia 25 de desembre a la ciutat de Barcelona.

Agents de la BRIMO dels Mossos, en una imatge d'arxiu de l'atemptat de Barcelona del 2017.
Agents de la BRIMO dels Mossos, en una imatge d'arxiu de l'atemptat de Barcelona del 2017. | CatalunyaDiari.cat

 

S’ha demanat extremar les mesures de seguretat personal,  reforçar les mesures de control i seguretat de les comissaries i mantenir una actitud de vigilància permanent a l'entorn, «especialment en aquells llocs en què es produeixin concentracions importants o transitin moltes persones com ara  la Rambla, la plaça de Catalunya i entorn, a la Sagrada Família i en altres llocs similars», tal com diu textualment el comunicat de l'intendent de la policia de la ciutat.

Incrementar el control d’autocars i de grans dimensions

Des de la Guàrdia Urbana també s’ha demanat als seus agents, a qui han començat a informar en les reunions d’inici de torn d’aquest diumenge,  «mantenir una especial atenció als vehicles de grans dimensions i als seus conductors, realitzar controls d'autocars, autobusos i minibusos», «sobretot en la zona centre», i utilitzar els vehicles en casos de talls per regular el trànsit. Des de la Sala de Comandament de la Guàrdia Urbana, segons detalla la nota interna a la qual ha tingut accés CatalunyaDiari, «transmetrà de manera immediata qualsevol informació que disposi al respecte».

Informació que ja ha comunicat Estat Units

Abans de la comunicació de la Guàrdia Urbana, l’ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra ha publicat una comunicació als seus compatriotes alertant de possibles atemptats a la Rambla i Portal de la Pau, amb el mateix modus operandi del qual ha informat Mossos a la Guàrdia Urbana, amb vehicles grans o fins i tot autocars. Des del Departament d’Estat americà s’ha enviat una alerta de seguretat posant el focus concretament amb Catalunya i la seva capital, una informació que coincideix amb la informació que avui la Guàrdia Urbana ha rebut per part dels Mossos i que ha compartit amb els seus agents per incrementar la seguretat al centre de Barcelona.

L’agència Hyperboloid ha aportat també informació sobre aquesta alerta dels Mossos d’Esquadra assegurant que la persona que la policia té controlada és un home de nacionalitat marroquina. La ciutat no és el primer cop que es converteix en objectiu terrorista, fa poques setmanes  els aparells de propaganda gihadista van situar Barcelona de nou en l'ull de l'huracà amb un vídeo en castellà amb imatges de l'atemptat de la Rambla de l'agost de 2017.