AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

La justícia europea decidirà a l'octubre si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat

En cas d'una resposta favorable, el Tribunal Suprem podria veure's obligat a aixecar la presó preventiva imposada a l'exvicepresident
L'escó d'Oriol Junqueras al Parlament Europeu continua buit a l'espera dels tribunals | cedida

 

 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fixat per al 14 d'octubre la vista oral on s'haurà de dirimir si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat, segons s'indica a la citació on es convoca les parts que ha avançat TV3. El president del TJUE ha decidit tramitar la remissió prejudicial a través del procediment accelerat que preveu la llei.

 

La vista oral se celebrarà a la seu del TJUE, a Luxemburg. Cal recordar que el Tribunal Suprem va preguntar a principis de juliol a l'alt tribunal europeu sobre l'abast de la immunitat de Junqueras, una consulta que va fer contra el criteri de la Fiscalia i de l'advocacia de l'Estat.

 

El Suprem va formular tres preguntes a la justícia europea

Els magistrats del Suprem van formular tres preguntes al TJUE per determinar, en síntesi, la interpretació de l'article 9 del Protocol número 7 de la UE quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats «mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions» i en el cas concret d'un acusat (per delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral) que ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu.

 

Junqueras i Rufián al Congrés, durant la constitució de les Corts | CatalunyaDiari.cat

 

Advertien, de la mateixa manera que aquest acusat no havia complert els requisits establerts per la legislació electoral interna per adquirir la condició de parlamentari (impossibilitat derivada de la seva limitació a la llibertat deambulatòria per la seva situació de presó provisional en procés per delictes greus), de manera que l'òrgan electoral nacional competent no havia comunicat al Parlament Europeu aquesta adquisició.

 

La presó preventiva de Junqueras, en joc

En cas que el TJUE faci una interpretació extensiva de la immunitat, la sala va preguntar també si l'autoritat judicial que va acordar la presó resultaria obligada, a la vista de l'expressió «quan es dirigeixin al lloc de reunió del Parlament Europeu o en tornen» de l'article 9 del citat Protocol, a aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu sense ponderar altres interessos en joc com serien, entre altres, els drets i interessos derivats de l'interès de la justícia i del procés degut.

 

  

  

El Suprem també recordava a la consulta que l'objecte d'aquesta qüestió prejudicial s'havia suscitat en la peça de privació de llibertat de l'exvicepresident de la Generalitat i que, per tant, el seu tractament processal és autònom, tot i que manté una relació de dependència amb la causa principal.

  

 

 

 

  

Els magistrats també explicaven que la situació a adoptar afectaria un incident autònom, «la concessió d'un permís penitenciari concret de sortida de naturalesa extraordinària». Per aquest motiu, afegien, la decisió del TJUE no condicionarà «el contingut del seu pronunciament a l'hora de donar resposta a la pretensió acusatòria que s'exerceix». En el mateix sentit, la sala afegia que aquesta qüestió prejudicial tampoc afectaria la situació de presó preventiva de l'acusat, matèria en la qual el tribunal no tenia cap dubte sobre la seva procedència.

 

 

També et pot interessar...