Tsunami Democràtic talla la frontera amb França a la Jonquera

Inicien així les anunciades accions titllades de «un 11-S de tres dies» | Han muntat un gran escenari al mig de la carretera
Imatge dels manifestants tallant la frontera. | Agències

Una manifestació convocada per Tsunami Democràtic talla aquest dilluns al matí la frontera amb França a La Jonquera, en una acció que ha començat cap a les 9 del matí. Inicialment s'ha tallat l'AP-7 en sentit sud i s'ha deixat un carril obert en direcció França, però la circulació ha quedat finalment totalment interrompuda, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. En una piulada a Twitter, Tsunami ha animat la ciutadania a desplaçar-se fins a La Jonquera per tallar la frontera, amb cotxe o sense. Assegura, a més, que aquesta mobilització «vol ser un crit a la comunitat internacional que faci entendre a l'Estat espanyol que l'únic camí és seure a parlar». Alguns 'armilles grogues' col·laboren amb l'acció.

L'organització de l'acció ha muntat un gran escenari que ocupa tres carrils de l'autopista a la part francesa, a pocs metres de la frontera. Situat molt a prop del cartell on s'anuncia l'entrada a Espanya, està orientat cap a la part catalana. Centenars de persones tallen la frontera i la cua de cotxes és llarga, especialment a la part nord-catalana. Els Mossos d'Esquadra bloquegen l'AP-7 a La Jonquera per evitar que més persones i cotxes accedeixin al punt fronterer. «Avui comencem una nova forma de protesta». Així ha anunciat Tsunami Democràtic el tall de la frontera amb França a través de Twitter. El moviment remarca que fa servir la tecnologia per «defensar els drets i llibertats col·lectives en lloc de la repressió i el control». «Amb aquest nou paradigma, els vehicles són els protagonistes de l'acció i, per això, cal ser massius», ha afegit.

Imatge del punt de l'AP7 on s'ha tallat aquest dilluns 11 de novembre de 2019. | Agències

Un crit a la comunitat internacional

Tsunami Democràtic ha demanat a la comunitat internacional que faci entendre a l'estat espanyol que «l'únic camí» és asseure's a parlar sobre «autodeterminació, drets fonamentals i llibertat de presos, exiliats i represaliats». «O l'Estat entén que 'sit and talk' és la via democràtica per a la resolució del conflicte o el seu aïllament serà cada cop més gran», afirmen en un comunicat difós per les xarxes. Pel moviment, el tall fronterer significa un «nou paradigma» que posa sobre la taula una «nova modalitat de desobediència civil pacífica». Per això, proposa canviar «el cos pel vehicle» en la línia de les protestes dels taxistes, que van acabar sense «cap conseqüència ni penal ni administrativa».

Munten una cuina i lavabos per passar tres dies a la Junquera

Els centenars de manifestants que tallen l'autopista AP-7 a la Jonquera es preparen per passar tres dies al ras. De fet, s'han organitzat i muntat una cuina i lavabos per poder facilitar que l'acció «sigui un èxit». Fins a la zona està arribant cada vegada més gent cridada per Tsunami Democràtic. Ho fan a través de l'N-II ja que els Mossos i la Policia Nacional impedeixen el pas als que volen arribar-hi caminant per l'autopista. El tall està situat just uns 40 metres abans de l'entrada en territori espanyol per evitar que els Mossos puguin actuar. Els manifestants criden consignes reclamant la llibertat dels presos independentistes. Està previst que en les properes hores comencin els concerts a l'escenari que s'ha muntat al mig de l'AP-7.

Dues grues de la policia francesa comencen a apartar cotxes 

Dues grues de la policia francesa han començat a apartar cotxes de l'autopista A-9 a la Catalunya del Nord, a dos quilòmetres de la frontera amb Espanya i encara lluny d'on està situat l'escenari. Els col·loquen en un aparcament que hi ha al costat, a prop d'una carretera que porta al Partús. De moment han apartat una desena de vehicles. Primer intenten localitzar els seus propietaris per demanar-los que voluntàriament els moguin. La policia els ha dit que el cost de la grua és d'entre 600 i 700 euros. Una setantena de concentrats s'han assegut a terra per evitar el pas de les grues. A més, han empaperat tots els vehicles amb cartells del Tsunami Democràtic per confondre les autoritats policials.

"🔴ALERTA: Un conductor begut xoca contra un furgó i fereix 5 policies nacionals" "Denúncia internacional per la presència de Guàrdia Civil armada en un poble català"