Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

EN DIRECTE

Seguiu en directe la jornada electoral al Camp de Tarragona

ATENCIÓ

Llaços grocs i pintades en seus, algunes de les incidències del matí electoral a Tarragona

El Camp de Tarragona celebra la Diada de l'11-S amb actes institucionals

Des de dimarts al vespre i primera hora del matí de l'11-S, diversos municipis del territori han celebrat la Diada de Catalunya amb els respectius actes institucionals
L'acte institucional al Vendrell es va realitzar dilluns al vespre. | Marc Guitart

 

Ofrenes, parlaments, pilars, càntics, reivindicació... El Camp de Tarragona un any més s'ha bolcat amb la celebració de la Diada de Catalunya i ho ha fet des de dimarts al vespre amb diversos actes de caràcter institucional, i també d'altres organitzats per la societat civil com són algunes de les Marxes de Torxes que es van realitzar. Valls, com és habitual, va realitzar el dilluns 10 de setembre al vespre els actes previs a l'11-S a la plaça del Blat, els quals van estar marcats per un emocionant cant de 'Els Segadors' a càrrec de la Suite Cor de Valls. Tot seguit, les colles castelleres vallenques van realitzar l'actuació castellera de la vigília de la Diada de Catalunya.

 

Al Vendrell també es va dur a terme l'acte comarcal de celebració de la Diada Nacional de Catalunya dilluns al vespre amb ofrenes florals al monument a Pau Casals que hi ha ubicat a la plaça Nova, una novetat d'enguany, ja que habitualment aquestes ofrenes es duien a terme al cementiri. L'acte va estar organitzat per l'Ajuntament del Vendrell i el Consell Comarcal del Baix Penedès, però hi van participar diverses entitats de la ciutat.

 

Llaços grocs i pancartes a Tarragona

A les deu del matí s’ha fet l’ofrena floral al monument de Rafael de Casanova a Tarragona amb motiu de la Diada Nacional. Llaços grocs i pancartes de «Llibertat presos polítics» han abundat entre el públic, però també entre alguns regidors —com el republicà Pau Ricomà o el cupaire Jordi Martí— que n’han sostingut mentre l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, obria la cita.

 

Jordi Martí, regidor de la CUP a Tarragona, col·locant un llaç groc a l'ofrena. | Gerard Recasens

 

Ballesteros ha passat de puntetes en el seu discurs pel procés català. S’hi ha referit subtilment, parafrasejant Martin Luther King dient que «cal estimar també els enemics». A més, Ballesteros ha destacat Tarragona i Catalunya com a terra d’acollida i s’ha congratulat per la participació de CCOO i UGT a la Diada «demanant una Catalunya inclusiva».

 

Imatge de l'acte institucional a Tarragona per aquest 11-S 2018. | Gerard Recasens

 

L’ofrena floral s’ha fet amb normalitat i només els cupaires Laia Estrada i Jordi Martí han sortit de la tònica, posant llaços grocs a davant del monòlit. El Cant de la Senyera, els pilars de les colles de la ciutat i els Segadors han tancat l’acte.

 

L'editorial 'Llibertat, Diàleg i Acords'

 

La Diada més reivindicativa de Reus

A la capital del Baix Camp, l'acte institucional s'ha centrat a la plaça del Baluard. Com cada any, partits i entitats hi han fet les seves ofrenes florals, enguany, substituint la paret del que havia estat el baluard de la ciutat de Reus, el que va viure, recordava ahir l'alcalde, la Guerra de Successió, per l'escultura de l'infinit. Al seu davant s'hi han anat aplegant les ofrenes florals de part del teixit polític i associatiu de la ciutat.

 

Tots els partits de l'Ajuntament de Reus excepte Cs i PP han participat a l'acte de la Diada | Jordi Olària

 

Després de la presentació de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha arribat el torn del glossador d'enguany, Emili Argilaga, president d'Òmnium Cultural Baix Camp. Ha pronunciat una de les gloses més contundents i clares que es recorden. Si bé fa anys que la situació política nacional es fa palesa a l'acte de la Diada —un exemple n'és la reiterada absència de Cs i PP—, ni el discurs de l'alcalde ni el del glosador havien estat tan clars. Han defensat «la llibertat de Catalunya» i, en el cas d'Emili Argilaga, amb un emocionat record per Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural «injustament empresonat, com la resta de presos, exiliats i represaliats».

 

La plaça del Baluard aplega l'acte institucional de la Diada a Reus | Jordi Olària

 

Ofrenes florals, pilar i dansa

L'acte ha prosseguit amb les ofrenes florals de les entitats que han volgut fer-la, des de partits polítics de l'Ajuntament als que no hi són, com Reus En Comú, fins a entitats, també, de l'àmbit polític. Els Avis i les Àvies per la Llibertat, Òmninum Cultural i l'Assemblea Nacional de Catalunya han estat tres de les ofrenes que ha rebut l'acte de la Diada a Reus. Les han seguit entitats culturals com le Centre de Lectura, l'Orfeó Reusenc o Bravium Teatre, i esportives, com el Reus Deportiu.

 

El Reus Deportiu ha estat una de les entitats que ha fet la seva ofrena floral | Jordi Olària

 

Finalment, l'ofrena floral dels Xiquets de Reus ha sevit per donar pas al pilar de la mateixa colla. La dansa de l'Homenatge, de Ricard i Laura Roig ha posat el punt final a l'àmbit cultural que fa d'epíleg de l'acte de la Diada Nacional de Catalunya a Reus. El Cant dels Segadors, ara ja entonat per tots els presents —durant l'acte s'han pogut sentir les veus de la coral del Centre de Normalització Lingüística i de l'Orfeó Reusenc—, ha posat el punt final definitiu a la jornada.

 

El Baix Penedès també se suma als homenatges

Ofrenes florals realitzades a Calafell per l'11-S 2018. | Marc Guitart

 

Diversos municipis del Baix Penedès han celebrat aquest dimarts 11 de setembre al matí els seus actes de la Diada Nacional de Catalunya. Un dels més matiners ha estat Albinyana, amb el tradicional homenatge al cementiri a les víctimes de la Guerra Civil i l'ofrena floral al monòlit  de la fossa comuna.

 

A Calafell, tot i que l'acte central es va fer ahir dilluns al Castell, aquest matí s'ha fet l'ofrena floral al Monument als Presidents de la Generalitat, a la plaça dels Països Catalans. Les diferents entitats i partits han deixat les seves corones i rams al peu del monument, abans que la coral infantil Llebeig interpretés algunes cançons. L'acte ha transcorregut amb normalitat i respecte, i amb records per Jordi Voltà, persona molt activa al món cultural local que va morir fa pocs dies, i a un membre del Bot Salvavides que està patint una malaltia.

 

Albinyana ha acollit un dels homenatges més matiners aquesta Diada. | Marc Guitart

 

També Cunit ha celebrat el seu acte principal aquest dimarts al matí. Els integrants de l'Ateneu Alba han començat a muntar la seva catifa de flors a les onze, que enguany estava dedicada als 75 anys de 'El Petit Príncep'. Després han vingut els parlaments institucionals i l'ofrena floral al Monument del Tricentenari

 

Pilar i ofrenes florals a Montblanc

A Montblanc, ha tingut lloc a les 11.00 hores l'ofrena floral al monument de Francesc Castellví i Obando, a la plaça de Sant Francesc. En l'acte hi ha participat l'alcalde, Josep Andreu, i la resta de grups municipals de l'ajuntament. També han fet l'ofrena altres entitats i associacions culturals i esportives del municipi. L'acte ha comptat amb una actuació de la coral Flor de Lis davant de les persones assistents i els Torraires de Montblanc han fet un pilar de quatre.

 

Els Torraires de Montblanc han realitzat un pilar davant les ofrenes. | Júlia Giribets

 

Els parlaments institucionals han girat entorn el procés català. L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha fet una crida a la mobilització ciutadana i a la unitat de tots els partits demòcrates i ha demanat que això es reflecteixi més enllà de Catalunya. «Hem de dir als nostres germans espanyols que això no va d'independència, sinó de llibertat i democràcia», ha conclòs l'alcalde.

 

Lectura de cartes a l'Espluga per als polítics a la presó

La plaça de la Vila de l'Espluga de Francolí ha acollit l'acte institucional de l'Onze de Setembre. Unes tres-centes persones han assistit a la convocatòria on diversos veïns del municipi han intervingut llegint cartes, que ells mateixos han escrit, adreçades als setze líders independentistes que es troben a la presó o a l'exili.

 

Diversos veïns i entitats de l'Espluga han llegit cartes dirigides als polítics empresonats. | Jordi Vilanova

 

L'acte, on s'ha cantat el Cant dels Segadors, ha comptat amb la intervenció del coordinador de l'ANC a l'Espluga de Francolí, Jordi Saumell i de l'alcalde de l'Espluga de Francolí, David Rovira. El batlle ha subratllat que la lluita pels drets civils dels catalans «serà tenaç i pacífica; no deixarem de cridar llibertat i llibertat». També ha destacat que tot el que ha succeït després de l'1-O «és un despropòsit rere l'altre per part del govern espanyol. El sistema judicial de l'Estat ha quedat en ridícul».

 

Reivindicació de lluita per la dignitat a Torredembarra

Torredembarra ha fet també aquest matí la seva ofrena floral en motiu de la Diada Nacional, en el tradicional acte institucional que, cada any, convoca l’ajuntament de la vila. Partits polítics i entitats del poble han dipositat al jardí de la Torre de la Vila els seus rams florals. L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC) ha llegit la proclama al final de l’acte, on ha destacat que «cal seguir reivindicant els nostres drets, la nostra dignitat i les nostres institucions» i ha denunciat novament els empresonaments i exilis pel procés, exigint «el seu alliberament i retorn». Rovira ha manifestat que «som gent de pau i el nostre país serà allò que vulgui ser. Sempre pacíficament seguirem defensant els anhels populars».

 

A la cita s’hi han pogut veure regidors d’ERC, el PSC, el PDECat, ABG, la CUP i Avui Democràcia. Com els darrers anys, Ciutadans i el PP no han assistit a la convocatòria: tots dos partits van anunciar fa uns dies que la diada s’havia «polititzat» i que havia adquirit una «connotació separatista». Els regidors socialistes Vale Pino i José García han estat presents a l’acte, però des del públic. Només Jordi Solé ha entrat al jardí de la Torre de la Vila com a regidor del consistori. Com cada Onze de Setembre, la colla castellera Nois de la Torre ha fet l’ofrena amb dos pilars de 4, un d’ells carregat, i a més, per primer cop, la colla Xiquets de Torredembarra, fundada recentment, ha participat en l’acte, amb el seu primer pilar de 4.

Comentaris