Set Creus de Sant Jordi faran cap a Tarragona

Entitats de Tarragona, Reus i Llorenç del Penedès veuen premiada la seva tasca | Es reconeix tres personalitats del sud de Catalunya
Orfeó Reusenc | TarragonaDigital.com

 

El Govern de la Generalitat ha fet públics els noms dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi aquest 2018. Dels 55 guardons atorgats, set corresponen a entitats o persones de l'àrea metropolitana de Tarragona. Pel que fa a les persones a títol individual, de les 31 que rebran el guardó del Govern català, hi destaquen Margarida Aritzeta, Roser Vernet i Victòria Almuni com a veïnes de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Totes tres destaquen en els respectius camps professionals i és per això que rebran una distinció de la Generalitat que vol homenatjar tota una vida dedicada a un àmbit cultural i d'estudi, però també amb un pes important de la divulgació de la seva tasca.

Tres dones de Tarragona i l'Ebre, Creu de Sant Jordi

Victòria Almuni, historiadora de La Sènia | TarragonaDigital.com

 

Victòria Almuni, de La Sènia, és històriadora, i se li vol reconèixer la recerca que ha dut a terme especialitzada en temes històrics i arquitectònics de les Terres de l'Ebre i del nord del País Valencià. La seva tesi doctoral, per la Universitat de Barcelona, l'ha centrat en estudiar diversos monuments i edificis rellevants dels municipis de la diòcesi de Tortosa. A més de ser professora associada al Departament d'Història i Història de l'Art de la URV, ha presidit la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l'Ebre.

 

 
Margarida Aritzeta, escriptora vallenca | TarragonaDigital.com

 

Margarida Aritzeta, vallenca, és escriptora i professora de literatura, i se li ha volgut reconèixer, segons el nomenament de la Generalitat, la qualitat de la seva obra literària. El govern català en destaca les obres de narrativa infantil, les novel·les, els estudis, els assajos, els contes i les narracions, i mencionen especialment el que Aritzeta va publica amb el col·lectiu Ofèlia Dracs. Aprofitant que se li lliura una de les majors distincions que atorga la Generalitat, se'n recorda, també, els premis literaris que ha rebut, com el Víctor Català, de contes i narracions, o el Sant Joan, de narrativa. Per últim, des del Govern en destaquen, també, la seva significativa tasca d'estudi de la literatura catalana com a professora de la URV.

 

La darrera menció personal és per Roser Vernet, filòloga i activista cultural que ha dirigit el centre Quim Soler a El Molar preservant l'obra i la memòria de l'escriptor prioratí i vertebrant, s'afirma des del Govern, el territori des de l'àmbit cultural. A més, però, és una de les persones impulsores de Prioritat, l'entitat que impulsa, des de la societat civil, la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

 

Guardonades quatre entitats de Reus, Tarragona i Llorenç del Penedès

Entre les 24 entitats guardonades n'hi ha cinc que són de la regió de Tarragona. Una d'aquestes és l'Orfeó Reusenc, que enguany celebra el seu centenari. S'ha volgut premiar, així, la seva implicació en l'impuls i el prestigi de l'activitat coral a Catalunya. Després que la secció coral del Centre de Lectura creés l'Orfeó ara fa 100 anys, s'ha volgut homenatjar la seva tasca com a dinamitzador social i cultural reusenc a través de seccions com l'Esbart o el Ball de Bastons, però també del teatre o la música.

 

També rebrà la Creu de Sant Jordi la Reial Societat Arqueològica Tarraconense per la seva tasca de protegir, salvaguardar i preservar el patrimoni arqueològic de les comarques de Tarragona des de fa més d'un segle. Es tracta d'una associació que va impulsar, en els seus orígens, la creació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona a més de diverses excavacions. La seva tenacitat a l'hora de publicar el 'Butlletí Arqueològic' li ha valgut, també, un reconeixement per la determinació de l'estudi del món romà.

 

Dues entitats de Llorenç del Penedès rebran la Creu de Sant Jordi

 

Imatge d'arxiu del centenari de La Cumprativa de Llorenç del Penedès | TarragonaDigital.com

 

La Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa i la Societat Recreativa El Centre seran guardonades amb la Creu de Sant Jordi aquest 2018. En el cas de La Cumprativa, que celebra el seu centenari, s'ha volgut retre un homenatge a la seva dedicació al foment de la cultura, l'esport i l'esbarjo. Nascuda com a seu d'ideals llibertaris i progressistes de Llorenç, va esdevenir un factor de cultura i cohesió social segons el Govern català. La base social actual serveix de seu de diferents grups de cultura popular i tradicional amés d'acollir activitats lúdiques i esportives.

 

El Centre, per la seva banda, acumula prop de 130 anys d'història dedicada a dianmitzar la vida social i cultural de LLorenç. Es tracta d'una entitat que es va convertir en element primordial de la vida rural i del seu ambient catòlic, sobretot, durant el segle XX i, en concret, durant la Guerra Civil. La Generalitat considera que el seu compromís per instruir el poble en moments adversos mereixen reconeixement, així com la seva tasca actual, dedicada a l'impuls de l'activitat cultural que va des del Ball de Bastons als falcons passant pel teatre.