Detingudes tres persones per espoliar jaciments arqueològics al Baix Penedès

Feien servir detectors de metalls per remoure la terra
Material i documents que s'ha trobat als tres detinguts. | Mossos d'Esquadra

 

Agents dels Mossos d'Esquadra han detingut dos homes i una dona, veïns de Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès, com a suposats autors de delictes continuats contra el patrimoni històric i furt qualificat. Els tres detinguts, que tenen nacionalitat hondurenya, estan acusats d'espoliar sistemàticament jaciments arqueològics al Baix i l'Alt Penedès.

La primera denúncia, feta per la Fiscalia d'Urbanisme de Tarragona, es remunta al 2017, quan el principal investigat anava acompanyat de tres persones més i feien servir detectors de metalls i eines de remoció per fer forats en camps de conreus susceptibles de contenir material arqueològic. La seva activitat es concentrava a un camp protegit i catalogat com a jaciment arqueològic de Sant Jaume dels Domenys. La investigació va acreditar que es dedicaven a buscar material arqueològic en diversos indrets a les comarques de l'Alt i el Baix Penedès.

Diversos objectes amb un probable valor arqueològic

El passat 8 d'agost, els investigadors havien detectat que aquestes persones estaven duent a terme la seva activitat, motiu pel qual una patrulla uniformada els va poder identificar. Durant l’escorcoll se’ls van intervenir eines, objectes i material divers que usaven per extreure objectes del subsòl. Un primer estudi del departament de Cultura va indicar que, com a mínim, tres d'aquests objectes tenien un probable valor arqueològic. 

En les entrades que es van dur a terme als domicilis dels investigats, a Sant Jaume dels Domenys i a dos locals ubicats Banyeres del Penedès i Terrassa, els agents van intervenir tres detectors de metall, peces de diversa procedència que podien ser espoliades, monedes antigues i material arqueològic classificat, així com manuals, llibres i documentació relacionada amb l’activitat il·legal i balances de precisió.

Reincident des del 2008

El principal investigat té antecedents per la mateixa activitat i és reincident des del 2008, moltes vegades acompanyat de la seva dona. El material que s'ha recuperat està a les dependències policials a l'espera de ser enviat al departament de Cultura en dipòsit judicial, a disposició del Jutjat d'Instrucció número cinc del Vendrell. Els arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs pendents de ser citats a declarar davant del jutge.

❗Notícia en ampliació. La redacció de Tarragona Digital està treballant per ampliar aquesta informació. S'anirà actualitzant quan hi hagi més informació.

Podeu enviar imatges, vídeos o més informació d'aquesta notícia en curs al correu info@tarragonadigital.com, per Facebook a TarragonaDigital/, per Twitter a @TGNdigital o per WhatsApp o Telegram al : +34 639 048 422.

"VÍDEOS I FOTOS: Els aiguats provoquen molts problemes a Tarragona" "Tarragona i Reus es promocionen conjuntament per buscar inversions"