Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ALERTA A CALAFELL

«Fa un mes que ens surt aigua sense parar dels pàrquings»

Detingudes tres persones per espoliar jaciments arqueològics al Baix Penedès

Feien servir detectors de metalls per remoure la terra
Material i documents que s'ha trobat als tres detinguts. | Mossos d'Esquadra

 

Agents dels Mossos d'Esquadra han detingut dos homes i una dona, veïns de Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès, com a suposats autors de delictes continuats contra el patrimoni històric i furt qualificat. Els tres detinguts, que tenen nacionalitat hondurenya, estan acusats d'espoliar sistemàticament jaciments arqueològics al Baix i l'Alt Penedès.

 

La primera denúncia, feta per la Fiscalia d'Urbanisme de Tarragona, es remunta al 2017, quan el principal investigat anava acompanyat de tres persones més i feien servir detectors de metalls i eines de remoció per fer forats en camps de conreus susceptibles de contenir material arqueològic. La seva activitat es concentrava a un camp protegit i catalogat com a jaciment arqueològic de Sant Jaume dels Domenys. La investigació va acreditar que es dedicaven a buscar material arqueològic en diversos indrets a les comarques de l'Alt i el Baix Penedès.

 

Diversos objectes amb un probable valor arqueològic

El passat 8 d'agost, els investigadors havien detectat que aquestes persones estaven duent a terme la seva activitat, motiu pel qual una patrulla uniformada els va poder identificar. Durant l’escorcoll se’ls van intervenir eines, objectes i material divers que usaven per extreure objectes del subsòl. Un primer estudi del departament de Cultura va indicar que, com a mínim, tres d'aquests objectes tenien un probable valor arqueològic. 

 

En les entrades que es van dur a terme als domicilis dels investigats, a Sant Jaume dels Domenys i a dos locals ubicats Banyeres del Penedès i Terrassa, els agents van intervenir tres detectors de metall, peces de diversa procedència que podien ser espoliades, monedes antigues i material arqueològic classificat, així com manuals, llibres i documentació relacionada amb l’activitat il·legal i balances de precisió.

 

Reincident des del 2008

El principal investigat té antecedents per la mateixa activitat i és reincident des del 2008, moltes vegades acompanyat de la seva dona. El material que s'ha recuperat està a les dependències policials a l'espera de ser enviat al departament de Cultura en dipòsit judicial, a disposició del Jutjat d'Instrucció número cinc del Vendrell. Els arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs pendents de ser citats a declarar davant del jutge.

❗Notícia en ampliació. La redacció de Tarragona Digital està treballant per ampliar aquesta informació. S'anirà actualitzant quan hi hagi més informació.

Podeu enviar imatges, vídeos o més informació d'aquesta notícia en curs al correu info@tarragonadigital.com, per Facebook a tarragonadigital, per Twitter a @TGNdigital o per WhatsApp o Telegram al : +34 639 048 422.

Comentaris