Deu consells per evitar la contaminació electromagnètica dels infants

Mirar dibuixos a la tauleta en mode avió, veure el televisor per cable i apagar el wifi de nit, són algunes de les recomanacions dels experts per evitar radiacions
Mirar dibuixos a la tauleta en mode avió, veure el televisor per cable i apagar el wifi de nit, són algunes de les recomanacions dels experts per evitar radiacions | Cedida

 

En els darrers anys, a cada casa han arribat una sèrie de dispositius electrònics a priori pensats per a fer-nos la vida més fàcil. Per exemple, les tauletes o els telèfons mòbils s'han convertit en una joguina més que entreté els petits; altres com els microones estalvien temps a pares i mares; i els vigilanadons, com el seu nom indica, controlen el nadó mentre dorm i els pares gaudeixen de la seva estona de descans nocturn. 

 

El que molts de nosaltres no sabem és que tots aquests instruments tan útils generen ones electromagnètiques. De fet, hi ha estudis contradictoris sobre si l’ús d’aquests dispositius es pot traduir en més risc de càncer, però, davant la més mínima sospita que hi pugui haver alguna correlació, els experts aconsellen utilitzar-los amb prudència. Per aquest motiu, els professors de la Universitat Oberta de Catalunya, José Antonio Morán, enginyer de telecomunicacions, i Diego Redolar, neurocientífic, ofereixen un conjunt de recomanacions sobre l’ús d’aquests estris que s’han acabat convertint en imprescindibles en el dia a dia familiar.

 

És convenient mirar el contingut audiovisual per cable i/o en mode avió

Per una banda, el consum de programes televisius o de dibuixos animats a través de plataformes televisives que operen per internet, com Netflix o alguns televisors intel·ligents, fa que a l'espectador li arribi el senyal sense fil, cosa que l'exposa a una «radiació sense fil continua que és innecessària», explica el professor Morán. Per això, és recomanable veure aquests continguts en un dispositiu connectat per cable, ja que d'aquesta manera la radiació electromagnètica és inexistent. Al cap i a la fi, farem ús dels dispositius —segurament— tota la vida, i per tant, no cal assumir riscos potencials si podem utilitzar qualsevol alternativa a la connexió sense cable.

 

Per l'altre costat, també és molt millor visualitzar els programes, pel·lícules o dibuixos en mode avió quan ho fem amb el mòbil. El motiu és que quan mirem un vídeo a través de, per exemple, YouTube, el nostre aparell radia constantment ones electromagnètiques, ja que requereix en tot moment una demanda massiva de dades. Per això, és recomanable descarregar-se uns quants episodis de dibuixos animats, una sèrie o una pel·lícula al nostre mòbil i mirar el contingut fora de línia en mode avió. Així, no patirem cap mena de radiació.

 

De nit, el mòbil en mode avió o apagat, i el dormitori, allunyat de neveres

Així com és recomanable veure la teva sèrie preferida en mode avió, també és molt positiu dormir amb aquesta configuració o amb el mòbil apagat, si és que no necessites alarma. A més, cal evitar carregar el mòbil molt a prop del nostre cap, ja que quan dormim estem en la nostra estona de descans, i «quan descansem, el nostre sistema immunològic treballa amb més intensitat i és important no alterar-lo per tal que faci correctament la seva funció», explica Morán. Això no només inclou apagar o posar en mode avió el terminal, també significa aturar els repetidors i el wifi.

 

Per altra banda, les neveres disposen d'uns compressors que, tot i que són de baixa potència, emeten un camp electromagnètic al voltant. Per això, si el dormitori toca paret per paret amb la teva cuina o la del veí, la radiació del compressor de la nevera pot afectar el teu descans nocturn.

 

Imatge de recurs antena TV. | Cedida

 

És recomanable utilitzar vigilanadons amb connexió Bluetooth

La majoria de vigilanadons són sens fil i funcionen amb connexió wifi, així com els telèfons mòbils. Però també s'usen els que funcionen mitjançant el Bluetooth, els quals, amb una connexió més feble, fan que les ones no arribin de manera tan significativa als infants quan es troben en el bressol.

 

A banda, tampoc és convenient utilitzar els altaveus sense fil. Amb moderació, com tot, no causen un efecte negatiu, però si més no, si els infants o els adolescents passen moltes hores escoltant música a través d'aquests aparells, com qualsevol altre dispositiu sense fil, també estaran exposats a les ones electromagnètiques.

 

De la mateixa manera, els telèfons fixos supletoris sense fil també generen més radiacions del normal. En cas que ho siguin, la millor opció són els Eco Dect, que només radien quan els utilitzem per a comunicar-nos. Si utilitzem els telèfons de tota la vida, serà millor, ja que no generen cap mena de radiació.

 

Com menys cobertura, més radiació

Fa anys, la presència d'antenes a les teulades de les cases va començar a generar un debat públic sobre si aquestes antenes podien tenir efectes nocius en la nostra salut. Ara que la societat ja s'hi ha habituat, els dos experts afirmen que «si et trobes en una zona amb baixa cobertura, obligues a l'aparell a cercar contínuament una antena per a connectar-se i el camp magnètic és més alt. Per tant, com més antenes, menys potència d'emissió dels mòbils hi ha, i això és bo». La conclusió és que s'ha de fer servir el mòbil quan el senyal de cobertura és complet, perquè per estrany que sembli, amb menys senyal emet més radiació.

 

Compte amb el microones

Els experts admeten que el microones és un altre dispositiu que genera controvèrsia i hi ha estudis que el relacionen amb efectes perjudicials sobre els aliments, com l'estudi del doctor Hertel, que va concloure que als aliments cuinats amb microones se'ls alteraven els nutrients. Sense entrar en aquest tema, Morán afirma que és important allunyar-se una mica de l'aparell quan està en funcionament, en especial en el cas de les dones si el microones és a l'altura els pits, per evitar radiacions elevades en òrgans sensibles.

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris