Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

La febre del Black Friday impulsa les botigues i petits comerços de Tarragona

Per als botiguers del territori, la campanya s’ha convertit en un veritable imperatiu i una gegantina acció publicitària i dinamitzadora
El Black Friday arriba a les nostres comarques | Laia Solanellas

 

 

Va arribar dels Estats Units, com tantes altres coses del món global, i ja és ben bé entre nosaltres. Mediàtic i espectacular, un bombardeig d’estímuls sonors, visuals i cromàtics que ens atrapen per tot arreu entre campanyes i espots, tot embolicat en uns descomptes d’«infart». D’origen controvertit i objecte d’històries diverses, el Black Friday va del bracet del cèlebre ‘Thanksgiving Day’ i el quart dijous de novembre, d’aquell típic sopar de gall dindi, tan ‘anglo’ i nord-americà, tan tradicional i cinematogràfic.

 

La crisi econòmica d’un divendres de 1869, el futbol americà de la Filadèlfia dels anys 50, un gran embús novaiorquès el 1975 o inclús el tràfic d’esclaus negres, omplen avui l’imaginari col·lectiu ‘online’ de teories, supòsits i versions històriques heterogènies sobre el bateig d’un fenomen que ja ens ha robat el cor, la VISA i alguns estalvis.

 

La fi de les rebaixes regulades i el Black Friday al petit comerç

A l’Estat espanyol, la fi de les rebaixes regulades l’any 2012 va obrir la veda d’un període de llibertats horàries, comercials i promocionals que han desembocat, inexorables, cap a l’auge dels nostres dies, l’agressivitat del mercantilisme més industrial i el màrqueting mediàtic i comunicacional més fervorós.

 

Per als petits establiments, els imprescindibles i quasi romàntics comerços dels nostres pobles i ciutats —les estimades «botigues de tota la vida»—, el Black Friday s’ha convertit en un veritable imperatiu, una gegantina campanya publicitària d'estímul econòmic i de consum «pagada» i promoguda des de les grans marques mundials.

 

Un aliat imprescindible per combatre els «mesos fluixos»

Avui, els gremis comercials de les nostres contrades veuen en el Black Friday un aliat imprescindible a l’hora de combatre els mesos fluixos d’impàs —com l’octubre o el novembre— i encarar amb força l'anhelada campanya de Nadal. Botiguers i botigueres de Tarragona, amb descomptes més o menys agressius, se sumen a una iniciativa que augmenta el volum de tiquets, mobilitza la clientela i genera un caldo comercial i un èxtasi de consum immillorable.

 

A Reus, el Black Friday coincideix amb l'encesa dels llums de Nadal | Laia Solanellas

 

El Black Friday, «un bombardeig que ens va molt bé»

«Des de fa un parell d’anys, al Black Friday ja el coneix tothom i realment surt molt a compte. La clientela, fins i tot, ho coneix més que les rebaixes i és un bombardeig que a nosaltres ens va molt bé», explicava a TarragonaDigital Gemma Molner, presidenta del conjunt comercial del Tomb de Reus. «Et diria que ja podem parlar de Black Friday, Black Saturday o Black Week i, ara, tot comença quasi un mes abans. És realment un avanç de les compres nadalenques».

 

A la ciutat de Reus, l’any passat, la coincidència de l’encesa dels llums de Nadal amb l’èxit del divendres negre va col·lapsar de cotxes i moviment el centre i les principals artèries de la ciutat. «Va ser massa caòtic pel que fa al trànsit, o l'aparcament, i hi ha gent que fins i tot girava cua» relatava la presidenta del Tomb. «Enguany, ja hem parlat amb l’agència de promoció per veure si es pot garantir una bona mobilitat a Reus; volem que la gent arribi bé, compri i se senti molt a gust».

 

Pels comerciants del centre de Tarragona és «una acció obligada»

A Tarragona, des de l’Associació de Comerciants de la VIA T ja fa uns quatre anys que s’adhereixen al Black Friday. «És una campanya que és a tot arreu; els marges de beneficis són els que són però, realment, és una acció obligada» explicava Judith Sentís, dinamitzadora de l’associació. «Alguns negocis, al començament, potser tenen cert recel, però s’hi acaben sumant amb descomptes més suaus, del 10 per cent, o propostes i rebaixes més agressives».

 

El Black Friday ja està totalment implementat als comerços del territori. | Laia Solanellas

   

Un 20% de descompte de mitjana a les botigues de la demarcació

Ara mateix, els descomptes que ofereixen els petits comerços i botigues dels pobles i ciutats de la demarcació ronden, de mitjana, el 20 per cent i, pel Black Friday, les campanyes impulsades des dels gremis de botiguers se centren, bàsicament, en accions informatives, de promoció a les xarxes socials i de cartelleria específica als mateixos comerços. L’embranzida, l’agressivitat comercial i publicitària de les grans cadenes i empreses multinacionals ofereixen, per si soles, l'aixopluc ideal i el marc perfecte per sostenir i augmentar les vendes, tot cridant l'atenció de compradors i passejants.

 

Els comerços de roba i complements aprofiten molt més la campanya

Àlfred Pitach, president de la Unió de Botiguers de Reus, explicava a TarragonaDigital que el Black Friday és una iniciativa que «va sola, se la coneix i se l'espera», i afegia que es tracta d’una campanya que, més enllà de recaure sobre objectes, serveis i béns de consum de tota mena, va molt i molt bé per als establiments de roba i complements. «Realment, per a nosaltres, els botiguers de Reus, el Black Friday és una campanya que funciona des de fa uns anys i és molt positiva, sobretot perquè ens serveix per repuntar una mica els mesos fluixos», assegurava.

 

Avui divendres, tot a punt per al veritable Black Friday 2018

El clima comercial, l’ambient i la bona predisposició dels botiguers avalen una campanya que ja ha començat i que s’allargarà durant les pròximes setmanes, entre compres previsores, regals de tota mena i detalls d’última hora. Avui 23 de novembre, divendres negre i fresc, els carrers s’engalanen per rebre Nadal i tot està a punt per al frenesí de les bosses, les passejades, les baixades al centre i aquell abric que tant et fa falta. Caça descomptes d’arreu, seny i consum responsable. Preparareu la cartera i bon Black Friday!

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris