Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El Col·legi d’Advocats de Tarragona aposta perquè els conflictes arribin a la mediació i no als jutjats

Un 63% de les mediacions dutes a terme el 2018 van acabar amb acord entre les parts tot i que la petició de mediacions ha caigut a la ciutat de Tarragona
Estela Martín, presidenta de la comissió de mediació i secretària de l'ICAT | Caralp Mariné

 

La medicació és una eina alternativa per la resolució de conflictes que permet evitar els tribunals. Tot i que no sempre és efectiva, el grau d'èxit és elevat i a més d'escurçar els temps de resolució del conflicte permet un estalvi important. Per això la mediació és per l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Tarragona (ICAT) una de les eines que cal potenciar. Segons dades del Col·legi el nombre de sol·licituds de mediació ha caigut aquest darrer any i per això cal seguir treballant per fomentar-les.

 

Cau el nombre de mediacions requerides  

Segons dades del Col·legi de Tarragona, que té seu a la capital del tarragonès així com al Vendrell i a Valls, s'han dut a terme 70 mediacions aquest 2018. Mentre que el 2017 se'n van fer 97 i 85 el 2016. Aquesta caiguda es deu, en part, a què menys persones han assistit a les sessions informatives sobre la mediació. Segons Estela Martin, presidenta de la comissió de mediació i secretària de l'ICAT, un motiu que explica això és que molt poques persones coneixen el que és la mediació. D'aquí l'interès del Col·legi per «intensificar la tasca de divulgació de la mediació».

 

Segons Martín gairebé tots els problemes es poden tractar amb mediació. La mediació és molt més ràpida que el procés judicial, ja que per començar el procés no cal esperar. Si un ciutadà té dret a l'accés gratuït al sistema judicial per tractar el seu cas, també té opció a obtenir mediació de forma gratuïta. La mediació, a més, es pot fer amb l'acompanyament d'un advocat, així és com es fan la majoria.

 

Alguns dels àmbits on més funciona aquesta mediació, ha explicat Martín, és en l'àmbit familiar o juvenil. Per exemple, en el cas de les custòdies dels menors per temes de divorci. Però també es pot optar per la mediació en disputes veïnals o conflictes laborals.

 

L’èxit de la mediació

Segons dades de l'ICAT un 63% de les mediacions dutes a terme a Tarragona l'any passat van acabar amb pacte. En total es van dur a terme 39 processos de mediació. Així i tot, 44 sol·licituds de mediació can acabar arxivades. 

 

De les 39 mediacions dutes a terme el 2019, 24 es van tancar amb acord i la resta, 15 sense pacte. En aquest cas moltes vegades s'acaba recorrent al sistema judicial. La durada d'aquestes mediacions és molt més curta del que sembla. El 72% de les mediacions es resolen en 3 sessions com a màxim. Un 28% es tanquen amb una sessió, un altre 28% en dues sessions, un 19% en tres i només un 26% amb quatre o més sessions. Cada sessió sol tenir una durada d'una hora i mitja aproximadament i a l'inici del procés es fixa el temps de cada mediació i el nombre que es vol dur a terme.

 

Mediadors, persones de molts perfils professionals

No només els advocats poden ser mediadors, també es poden dedicar a a la mediació psicòlegs, treballadors socials o altres persones amb perfils professionals diferents. El requisit, a més de tenir el curs de mediació homologat per la Generalitat de Catalunya, és realitzar formació pel valor de 40 hores cada dos anys.

 

I com arriben les persones a aquest servei? Doncs bé, segons Martín algunes persones arriben pel seu propi peu a la seu de l'ICAT i pregunten per aquest servei. De fet, el Col·legi té un servei d'orientació a la mediació cada divendres a les tres seus on es dóna informació a les persones que ho volen. Però també es pot arribar a un procés de mediació si el jutge ho demana. De fet, en casos familiars, per exemple, el jutge pot aturar el procediment judicial i enviar a les parts a un procés de mediació. Si arriben a un acord, ha explicat Martín, aquell acord té el valor de sentència judicial.

 

Martín recorda, que en els processos judicials la majoria de vegades una persona hi surt guanyant i l'altre perdent, per això és important la mediació, ja que es tracta d'arribar a un acord entre les dues parts. A més, és un sistema que permet descongestionar el sistema judicial estalviar molts diners.

 

També et pot interessar:

Calafell intenta mediar en el conflicte laboral als centres sanitaris

El preu del lloguer va pujar un 6,3% l'any passat al Baix Penedès

La pressió veïnal frena la construcció d'una deixalleria a El Mas del Plata

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris