PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

L'exprofessor de la URV Josetxo Cerdán, nou director de la Filmoteca Española

El catedràtic navarrès, que va deixar molt bon record entre els alumnes, va ser a la universitat tarragonina els anys 2008 i 2015
Josetxo Cerdán Los Arcos, nou director de la Filmoteca Española | Twitter / @unioncineastas

 

Josetxo Cerdán Los Arcos, qui va ser professor titular de la carrera de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili entre 2008 i 2015, serà nomenat, durant els pròxims dies, director de la Filmoteca Española.

 

Segons ha informat el Ministerio de Cultura en un comunicat, Cerdán s’incorporarà a la institució al mes de setembre cobrint la vacant que, al mes de juny, va deixar l’anterior directora, Ana Gallego, per sumar-se al nou equip del Ministerio de Justicia.

 

De bon record entre els alumnes URV

Josetxo Cerdán, que va deixar molt bon record entre els estudiants tarragonins en la seva etapa com a docent, assumirà les regnes d’una filmoteca que ha estat ben bé tres mesos sense un responsable visible.

 

A hores d’ara, el navarrès, catedràtic de Comunicació Audiovisual, encara no ha volgut fer declaracions, però s’espera que el seu nomenament es faci efectiu durant els pròxims dies i comenci a treballar, al setembre, al capdavant de la institució cinematogràfica espanyola.

 

Cerdán i la seva tasca docent

Josetxo Cerdán, més enllà de la seva tasca a la URV, també va ser professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), entre els anys 2003 i 2008 i, actualment, era docent la Universidad Carlos III de Madrid.

 

En la seva vessant pedagògica i educativa, impartia les assignatures d’Introducció a la Comunicació Audiovisual, ‘Documentary Videomarking’ i Geopolítiques de l’Audiovisual, tot amb un interessant segell propi i sempre vinculat a les noves tendències cinematogràfiques, expressives i d'avantguarda.

 

Programador internacional i investigador d'esperit experimental

Especialista en cinema experimental i documental espanyol, cinema transnacional, cinema digital i història dels mitjans de comunicació, Cerdán Los Arcos també va ser director artístic del Festival Punto de Vista de Pamplona i programador en diversos espais, com ara la Flaherty Seminar de Nova York (2012), el Festival Internacional de Locarno —a Suïssa (2009)—, l’Anthology Filme Archive (2013) o el Lincoln Center (2014), també a Manhattan.

 

Com a investigador, Josetxo Cerdán ha publicat diversos estudis, d’entre els quals destaquen ‘Miranda, memòria y fascinación. Notas sobre el documental espanyol’ (Ocho y Medio, 2001), 'Documental y Vanguardia' (Ediciones Cátedra, 2005), o 'Al otro lado de la ficción. Trece documentalistes espanyoles contemporáneos' (Ediciones Cátedra, 2007).

 

A més, amb el llibre ‘Suevia Films-Cesáreo González. Treinta años de cine español’ (Xunta de Galicia, 2005), coeditat conjuntament amb José Luis Castro de Paz —historiador del cinema càntabre—, Cerdán va ser premiat per l’Asociación Española de Historiadores del Cine.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris