Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

PORTADES

Les portades d'avui, 20 de maig

MÉTEO

El temps millora aquesta setmana amb temperatures que remunten

Els negocis de l'N-340, l'altra cara del desviament de camions

Alguns establiments es ressenteixen de la mesura, però d'altres l'aplaudeixen
L'aparcament de camions del 101 Bocatas, ple en una imatge d'arxiu, ara ha quedat pràcticament desert. | Cedida

 

«Ens ha enfonsat». Així de gràfics es mostren des del restaurant 101 Bocatas, situat a peu de l’N-340 entre Bellvei i l’Arboç, al Baix Penedès. Negocis com aquest han estat dels més afectats per la prohibició de pas dels camions per l’N-340. El 101 Bocatas era, fins fa dos mesos, un dels restaurants preferits dels camioners.

 

Amb un gran pàrquing vigilat, el servei que ofereixen inclou, a més del menjar, Wifi i dutxes pels transportistes que passen la nit al pàrquing. «Entre Molins de Rei i Altafulla no hi ha cap altre restaurant amb un aparcament tan gran per a camions», destaca Pedro Ozores, el propietari.

 

El desviament, però, els ha afectat molt l’activitat. Si abans hi passaven la nit una mitjana de 80 camions, ara tot just arriben a la quinzena. «Durant el dia teníem uns 50 camioners dinant, i ara n’hi ha tres o quatre», afegeix Ozores. Tot i que mantenen l’altre clientela, la baixada del clients provinents del sector del transport ja ha tingut conseqüències, perquè han hagut de retallar la plantilla en una persona. De moment mantenen, com poden, el vigilant de seguretat que controla els camions. «Ho volem seguir fent pels quinze que passen la nit aquí», apunten.

 

Una imatge del restaurant 101 Bocatas, entre l'Arboç i Bellvei. | Cedida

 

Des del 101 Bocatas saben que és molt difícil que els camions puguin tornar a circular per l’N-340 en aquest tram, però mantenen l’esperança que se’ls pugui donar més llibertat de moviments per no haver de fer tanta volta per agafar les entrades a l’autopista, que és una de les reclamacions que tenen els transportistes. «Això ens podria fer recuperar una mica l’activitat, especialment de nit», conclou Ozores.

 

A Creixell, el Bar Àngel Miquel dona servei les 24 hores del dia. A peu de carretera, és un espai de fàcil aturada que té, ben a prop, una gran esplanada que permet l’aparcament dels camions. Des de fa vora dos mesos, però, ja no pot comptar amb els transportistes. Malgrat tot, el seu gruix principal de clientela no es nodria dels camioners i per aquest motiu, la pèrdua no és tan sagnant com al 101 Bocatas.

 

«Ho notem molt de matinada, perquè paraven molts camioners per beure un cafè i poder seguir conduint sense risc de somnolència», apunta el seu propietari, que apunta que, «per sort», la mesura no els afecta en els àpats, la seva principal font d’ingressos.

 

A pocs metres, hi trobem l’Snack-Bar Jaume. La seva encarregada, Mònica Altés, també ha notat «una davallada dels clients que s’aturaven per fer un cafè, molts d’ells després d’haver aparcat el camió aquí a la vora». Ara, doncs, noten aquesta mancança que, com Àngel Miquel, tampoc els afecta en els àpats.

 

Fernando Vázquez, el propietari del Bar El Frenazo de Torredembarra, sí que considera, en canvi, que la mesura de desviar els camions ha tingut «una repercussió molt negativa» en el seu negoci. Obert a la zona de la Marítima Residencial, prop del límit del terme municipal de Creixell, al Frenazo han notat una davallada de la clientela des del 2 de setembre. «Però què hi farem, suposo que les decisions es prenen amb les raons que toca, no hi podem fer res», diu, resignat.

 

A l’altra cara de la moneda hi ha els restaurants que no anaven orientats a aquesta mena de públic. És el cas, per exemple, de La Bóta o El Pati, situats molt a la vora, a Roda de Berà. Els dos propietaris d’aquests establiments coincideixen que «ja no teníem aquesta mena de públic» i, a més, apunten una millora de la qualitat en la circulació per l’N-340.

 

Camions circulant per la carretera N-340, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital.com

 

Els tallers, els altres afectats pel desviament de l'N-340

Els tallers situats a peu de carretera són altres negocis que estant notant el menor pas de camions. En aquest cas, han perdut visibilitat. «Si no et veuen no existeixes», explica el propietari d’Eco-roda, un taller que hi ha al costat d’una gasolinera entre el Vendrell i Bellvei.

 

«Aquí paraven molts camions a posar gasolina i els conductors et venien a preguntar coses, potser no compraven en aquell moment, però venien el cap de setmana», afegeixen. Els responsables d’aquest taller ho tenen clar, els que han ideat la prohibició «no ho han fet gens bé».

 

L'N-340 ha vist disminuït el trànsit i, alguns establiments, també el seu volum de negoci. | Marc Guitart

 

Negocis de l’N-340 que «estan més tranquils»

Per contra, els comerços que hi ha a l’N-340 al pas per l’Arboç no han tingut tanta afectació a la seva activitat, ja que els camions no poden parar al mig del nucli. En canvi, sí que han guanyat en qualitat de vida. «Estem més tranquils», certifica el responsable d’un taller de l’Arboç.

 

Una afirmació que, segurament, comparteixen els veïns que viuen en aquesta transitada carretera que passa pel mig del municipi i també els càmpings, ara deserts —alguns d’ells, tancats—, però que en temporada alta veuran com, probablement, els seus clients gaudeixen d’una reducció de les llargues cues que habitualment es patien a la zona.

 

En el mateix sentit es pronuncien altres negocis que no estan vinculats estretament als serveis per als conductors, com ho poden ser els restaurants o els tallers. A Mobles Creixell, els treballadors aplaudeixen a títol individual que han guanyat en velocitat a l’hora de fer els repartiments i trasllats a domicilis. «Abans perdíem molta estona circulant per la carretera, o fins i tot per incorporar-te», expliquen.

 

Són les diverses cares d’una mateixa moneda: la decisió del desviament dels camions de l’N-340. Una gran notícia per a molts, una nefasta decisió per a d’altres. I no només pel que fa a veïns i camioners, sinó també per als negocis del Baix Gaià i el Baix Penedès que, a peu de carretera, aplaudeixen o critiquen una mesura que aquesta setmana acomplirà dos mesos.

Comentaris