Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Panellets: la tradició persevera en temps de Halloween

Lluny de la pugna i el recel, l'imperatiu del 'trick or treat' impulsa forns i pastisseries, en una veritable simbiosi cultural imparable i curiosa
Uns panellets casolans per gaudir de la Castanyada. | Laia Solanellas

 

No se’n cansa, torna, persevera, guanya i fa feliç als seus. «És l’estrella, el Messi dels panellets», explica Jordi Andreu, president del Gremi Comarcal d’Artesans Forners de Tarragona.

 

Brillant i daurat, típic i tardorenc, envoltat d’aquelles llavors tan cotitzades que el fan únic i inigualable. Sí, ‘ell’, el panellet de pinyons, exitós i familiar, avui segueix arrasant a casa, al forn i a les pastisseries.

 

Ni els gustos exòtics, ni la ‘new wave’ de l’ametlla i el sucre l’han pogut desbancar del primer lloc d’un podi que, amb un gotet de vi dolç, l’enlaira fins al capdamunt de l’Olimp reboster.

 

Panellets, nostàlgia i l'esperit de Tots Sants

Fills dels antics cultes funeraris campestres del segle XVIII, dels fruits secs de tardor i del record d’aquells que estimem i ja no hi són, els panellets arriben a les llars de la mà de Tots Sants, del recolliment i l’esperit més nostàlgic i humà.

 

Fins i tot Halloween, que sembla exclusiu i propi d’aquell Hollywood global, neix d’un passat remot, ancestral i pagà, d’una tradició que comparteix profundes arrels amb la Castanyada, el Magosto asturià o el Gaztainerre basc.

 

El panellet, afable i bon jan, potser als antípodes de la por, beu també de l’esperit del Halloween originari —anglosaxó, celta— que s’ha establert, ara versionat i mundial, en una simbiosi cultural, imparable i curiosa.

 

«Halloween ajuda molt als forns i pastisseries»

Lluny de la pugna primerenca i del típic recel inicial, l’imperatiu del ‘trick or treat’ és rebut amb alegria pel món professional del panellet. «Halloween ajuda molt als forns i pastisseries», celebren des del gremi, «hi ha una simbiosi molt curiosa, on tot es relaciona, i és un costum de fora que ja està molt arrelat».

 

A Tarragona, el Forn Pastisseria Andreu, amb 116 anys d’història —i distingit, fa poc, com a comerç centenari per part de la Generalitat—, abraça i combina la tradició de diverses generacions amb l’esperit del gat negre i la bruixa.

 

Castanyeres zombis i panellets vampirs

«Al forn fem una mescla entre Halloween i la nostra cultura; el decorem amb una castanyera zombi o elaborem panellets amb forma de ratpenat», explica Jordi Andreu. Fins i tot s’animen amb el pa de carabassa més ‘anglo’ o amb el ‘pumpernickel’ germànic, un pa negre típic de Westfalia.  

 

Castanyes, moniatos i panellets de tota mena envaeixen les llars per Tots Sants | Arxiu

 

La cultura del panellet persevera

L'encreuament cultural i la globalització quotidiana no eclipsen, però, el costumari típic local. L’alegria del pont de Tot Sants, el retrobament i els àpats, i el primer abric de la tardor —si ho permet el temps— envaeixen petits i grans d’una certa connexió amb l’origen, entre panellets i castanyes, moniatos i fruits secs.

 

«Per al consumidor tarragoní, la cultura del panellet persevera, és una cosa que passa i es transmet de pares a fills», expressa Andreu. «Moltes famílies fan panellets a casa però, tard o d’hora, tornen a les pastisseries i forns; ja sigui per falta de temps, per comoditat o per l’estrès i la feina de cada dia».

 

Sabors, aromes i el panellet de Chartreuse

El de pinyons és el rei, però la seva clàssica cort de sabors i tocs diversos torna sempre per Tot Sants. «Es porten molt el d’ametlla, el de codonyat i els d’aromes, de maduixa, de ‘yema’ pastissera... i també hi ha noves tendències, com el de xocolata amb nous i avellana», explica el forner.

 

El Chartreuse, a Tarragona, no podia quedar al marge de l’experimentació i l’adaptació més minimalista. Després del gelat, les hamburgueses o d’altres productes de molts anys enrere —com dentífrics, tònics o pomades—, la versió cartoixana del panellet resulta realment un ‘must’.

 

«Evidentment, hi ha el panellet de Chartreuse verd, que li queda millor, amb forma de petita ampolleta, i tot barrejat amb el pinyó i l’ametlla», comenta Andreu.

 

Imatge d'arxiu de la festa del panellet, a Salou   | TarragonaDiari.cat

 

Pinyons de Valladolid i ametlla Marcona, alta qualitat artesana

La qualitat, la cura i la dedicació són també una veritable prioritat i un tret distintiu dels forns i pastisseries artesanes. «Fem servir pinyons de Valladolid, que són boníssims, i l’ametlla Marcona, dolça i amb poc percentatge d’amargor», expressen amb orgull des del gremi.

 

A més, afegeixen, «setmanes abans de Tot Sants ja elaborem panellets, els provem, comprovem que les ametlles siguin bones, que surti tot perfecte. Això, i els productes de primera, ens diferencien de les grans superfícies, de la producció més industrial».

 

A Tarragona ciutat es vendran uns 5.000 quilos de panellets

Enguany, els forners i pastissers de Tarragona es mostren molt optimistes, i amb una bona perspectiva. «Dies abans ja anem recordant a la gent que s’acosta Tot Sants i la Castanyada, perquè no hagin de córrer a últim moment, a pugnar pels darrers panellets», explica Andreu.

 

Només a Tarragona ciutat, i durant aquests dies, pastisseries i forns esperen vendre entre 4.500 i 5.000 quilos d’uns panellets que, de ben segur, seran dolços i petits testimonis de grans moments compartits. Ja ho diu la cançó: «Ametlles i sucre, pinyons i ou, amb la panxa buida semblen més bons».

 

CATALUNYA CUINA | Panellets d'ametlla (recepta)

CATALUNYA CUINA | Panellets de pinyó (recepta)

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris