Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els patinets elèctrics, un vehicle en auge pendent de regulació a Tarragona

Els consistoris de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou i el Vendrell no tenen una regulació local dels VMP i segueixen les indicacions de la DGT
La moda del patinet elèctric ha arribat a la demarcació de Tarragona | Àngel Ullate

 

La moda del patinet elèctric està present a la demarcació de Tarragona i ha arribat per quedar-se, però ho fa amb moltes incògnites, tant pels utilitaris del vehicle de mobilitat personal (VMP), com pels ajuntaments del territori que han de regular per on poden circular i per on no ho poden fer. Això sí, de moment els consistoris tarragonins es remeten a la normativa que està instaurada des de la Direcció General de Trànsit (DGT) seguint la instrucció aplicada als VMP, però segueixen els dubtes i qüestions entre els usuaris, que es pregunten per on han de circular, si necessiten una assegurança o si han de portar casc.

 

De patinets elèctrics ja se'n poden veure molts pels carrers de les ciutats, i encara anirà a més. Des de l’obertura de la Mi Store de Xiaomi a la plaça Mercadal de Reus, el passat mes d’octubre, segons han informat els responsables de la botiga a TarragonaDigital, han venut uns 40 patinets elèctrics, és a dir, més d’un al dia. I segons expliquen a aquest mitjà «hi haurà un gran increment de vendes aquest Nadal».

 

Els patinets elèctrics manquen de regulació en els consistoris tarragonins que segueixen les indicacions des de la DGT | Àngel Ullate

 

Tarragona regularà l’ús del patinet elèctric a principis de 2019

La ciutat de Tarragona està vivint de primera mà la moda dels patinets elèctrics. Des de l’Ajuntament tarragoní, concretament, des de la Conselleria de Mobilitat, han explicat que a curt termini no està previst prendre cap mesura concreta pel que fa als vehicles de mobilitat personal en la ciutat, però, en el moment que es proposi la modificació i l’actualització de l’ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics de la ciutat, s’incorporaran al redactat totes aquelles qüestions que es considerin necessàries per a regular adequadament l’ús dels patinets elèctrics i el conjunt de vehicles de mobilitat personal.

 

En aquest sentit, la Conselleria de Mobilitat té pensat realitzar aquesta modificació i actualització en el primer trimestre de 2019, ja que s’han d’adaptar a la realitat, però encara és un tema que «està molt verd». En aquest sentit, encara no s’ha pres cap decisió sobre quines mesures es volen prendre. Això sí, des de la Guàrdia Urbana de Tarragona han informat a TarragonaDigital que durant aquest any no s’ha posat cap multa relacionada amb els patinets elèctrics.

 

Reus, pendent de les possibles regulacions del patinet elèctric

Els carrers de Reus no són una excepció i també s’estan omplint de gent circulant amb patinet elèctric. Això sí, la majoria d'aquestes persones ho fan sense saber per on poden circular, si han de portar casc o si han de tenir una assegurança per poder utilitzar-lo. En aquest sentit, el govern de l’Ajuntament de Reus està pendent de la possible regulació que s’instauri des de la DGT, a més de les recomanacions que es donin des de la Guàrdia Urbana del municipi, ja que actualment no hi ha una regulació d’aquest vehicle de mobilitat personal, com sí que n’hi ha en el cas de les bicicletes. Tanmateix, el consistori segueix amb interés i de ben a prop aquest tema per poder implementar algun tipus de mesura o regulació en un futur.

 

Un altre dubte que pot sorgir als usuaris del patinet elèctric és si és permesa l’entrada d'aquests en els transports públics municipals. Fonts municipals han explicat a aquest mitjà que de moment no està regulat i per tant poden pujar als busos reusencs si no suposa una molèstia pels passatgers i el conductor, ja que poden impedir el pas i ocupar un espai en el vehicle.

 

Els patinets elèctrics estan considerats un Vehicle de Mobilitat Personal | Àngel Ullate

 

Salou ja treballa en un Pla de Mobilitat

La Costa Daurada és la zona de la província de Tarragona on hi ha més quilòmetres de carril bici en les seves poblacions. En aquest sentit, els municipis de Cambrils i Salou també estan pendents de la normativa que imposi l’Estat. Tanmateix, l’Ajuntament de Cambrils ha explicat a aquest mitjà que en cas que hi hagi alguna problemàtica amb els patinets elèctrics, es prendran les mateixes mesures que amb els patins i monopatins, els quals no poden circular per la calçada i sí que poden anar per la vorera, però a velocitat de persona caminant.

 

D’altra banda, el regidor de Seguretat ciutadana i Mobilitat de Salou, David González, assegura que «seria lògic que un reglament de rang superior ho catalogués i determinés els detalls». En tot cas, però, a Salou s’està treballant en un Pla de Mobilitat que donarà molta informació i detalls d’aquest i altres aspectes relatius a la mobilitat i, per tant, un cop enllestit, es podrà treballar en una regulació en l’àmbit local, en cas que es vegi necessari. Tanmateix, expliquen que els patinets elèctrics han de circular pel carril de convivència, mai per la calçada.

 

La circulació dels patinets elèctrics causa mals de cap al Vendrell

Des de l’Ajuntament del Vendrell existeix una gran preocupació, com en tots els municipis que s’hi estan trobant, respecte a la circulació dels patinets elèctrics. En aquest cas, està causant alguns mals de caps, ja que existeix un buit legal pel que fa a aquest vehicle pel fet que no són considerats vehicles de motor, no poden circular per la calçada, però tampoc haurien de poder fer-ho per les zones reservades als vianants, per les característiques que tenen.

 

Per això, la Policia Local del municipi del Baix Penedès, en cas de detectar que algun d'aquests vehicles és un perill segons la zona on circulen, els podrien sancionar, tal com els va proposar DGT, que els va informar que poden circular per vies autoritzades pel mateix municipi.

 

El casc, per on circular i les assegurances, alguns dels dubtes dels usuaris | Àngel Ullate

 

L’assegurança, portar casc o per on circular, alguns dubtes del patinet elèctric

Els patinets elèctrics estan de moda, però hi ha molts temes que l’envolten que creen dubtes, sigui per desinformació dels usuaris o la poca informació que es dona des de les institucions. El que porta més enrenou per als usuaris és per on poden circular i per on no.

 

Des de Trànsit expliquen que la normativa depèn de la DGT i, segons la instrucció 16/V-124, els vehicles de mobilitat personal, «no poden assimilar-se a la figura del vianant i no es poden utilitzar a les voreres i espais reservats per a ells», però tampoc es poden catalogar com vehicles de motor i, per tant, no poden circular per carretera. Per aquest motiu, des de la DGT s’ha especificat que els VMP podran circular «en l’àmbit de la calçada, sempre que es tractin de vies expressament autoritzades per l’autoritat local. No obstant això, l’autoritat municipal podrà autoritzar la seva circulació per les voreres, zones de vianants, parcs o habilitar carrils especials amb les prohibicions i limitacions que considerin necessàries (relatives a massa, velocitat i servei a les quals es destinen) per garantir la seguretat dels usuaris de la via».

 

Pel que fa al tema de les assegurances, com que no està considerat un vehicle de motor, no és necessari donar-se d’alta i fer-se’n una. No obstant això, l’usuari o propietari d’un VMP podrà, voluntàriament, contractar una assegurança amb els terminis establerts en la legislació general d’assegurances o, haurà de contractar-lo, en els casos en què la regulació ho estableixi per a la seva utilització en via urbana.

 

Finalment, tampoc és obligatòria la utilització del casc per circular amb el patinet elèctric o amb qualsevol VMP, però, es recomana portar-lo, ja que es pot sofrir qualsevol incident i la protecció és important. Tanmateix, no hi ha una normativa on ho especifiqui. En definitiva, el patinet elèctric ha entrat amb molta força a les ciutats i malgrat que la seva regulació és urgent i necessària sembla que la feina avança lentament, mentre els ajuntaments resten a l'espera d'una normativa que els doni un cop de mà.

 

La moda del patinet elèctric ha arribat a la demarcació de Tarragona | TarragonaDigital

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris