Tarragona, una de les demarcacions amb més robatoris d'habitatge per habitant

Els principals objectes que es roben són joies, diners, dispositius electrònics i bosses de mà

Segons el V Estudi AXA de Robatori en l'Habitatge, Toledo, Alacant, Tarragona i Castelló són les províncies amb els majors ratis de robatoris en l'habitatge per habitant i a la vegada mostren nivells de protecció financera molt per sota de la mitjana espanyola. 

Això es deu al fet que a Espanya es produeix un fet enigmàtic. Així doncs, el director de Sinistres d'AXA Espanya ha explicat que «som un país amb un fort arrelament de la propietat immobiliària en què les famílies tenen gran part de la seva riquesa en l'habitatge i, malgrat això, tenim un alt grau de desprotecció a la llar. De fet, 3 de cada 10 habitatges no tenen una assegurança, amb el risc que comporta. Aquest informe tracta d'advertir d'aquesta necessitat d'assegurament, sobretot a les províncies on es produeixen més robatoris». 

El risc de robatori a Espanya

Al nord del país es troben les zones amb els nivells de protecció més adients. Així doncs, llocs com Biscaia, Burgos, Segòvia i Sòria tenen un major grau de protecció en l'habitatge a Espanya. Per tant, aquesta protecció els permet tenir les taxes de robatori en els seus habitatges per sota de la mitjana nacional. En canvi,  les províncies de Tarragona, Alacant o Toledo tenen un nivell molt baix de protecció del domicili. 

L'Informe AXA de Robatoris en l'Habitatge indica que els principals objectes que es roben són diners, joies, dispositius electrònics com la tauleta o el mòbil i bosses de mà. A més, s'ha de destacar que molts dels furts que es realitzen tenen lloc en els trasters dels domicilis. D'altra banda, pel que fa a la seva manera d'actuar, segons les dades d'AXA, la major part dels lladres entren a les cases a través de la porta, forçant el pany. 

Les majors indemnitzacions per furts al domicili

En les províncies de Barcelona, Alacant, Madrid i Jaén s'hi ha registrat les indemnitzacions més grans durant l'any 2017, amb  pagaments d'entre 60.000 i 470.000 euros, tot i que és important destacar que les quantitats van en funció dels capitals garantits, a banda del dany causat.   

Els veïns de la zona del Parc Francolí, preocupats pels robatoris

La província de Tarragona és una de les zones en les quals hi ha més furts als domicilis, tal com ha indicat l'Informe d'AXA. Un exemple del que succeeix en aquest territori són els furts pels voltants del Parc Francolí  de Tarragona. Els veïns i veïnes de la zona estan preocupats pel creixement de la delinqüència al barri.

Segons la secretària de l'Associació de Veïns, Roser Barrio, hi ha hagut vint robatoris a domicilis durant els últims sis mesos.  Unes xifres que posen en alerta els veïns i que preocupen cada cop més. Per aquest motiu han demanat una reunió urgent amb el departament de Seguretat Ciutadana, de l'Ajuntament de Tarragona. 

L'objectiu de la trobada, explica Barrio, parlar dels problemes als quals s'enfronta el barri i demanar mesures de prevenció i protecció al consistori. Per l'Associació de Veïns, una de les solucions seria incrementar la vigilància policial a la zona, ja que, asseguren, no és suficient.