PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

Quatre morts, el balanç final de víctimes per l'onada de calor a Tarragona

A més dels quatre morts a la demarcació de Tarragona, s'han registrat dinou casos més a tot el territori català en tan sols tres setmanes
La calor extrema ha acabat amb la vida de 23 persones | Arxiu

 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha confirmat la mort d'un total de 23 persones a causa de l'onada de calor a tota Catalunya aquest estiu. Només entre el 24 de juliol i aquest passat 13 d'agost la xarxa de vigilància epidemiològica ha registrat un total de 67 casos de persones afectades per cops de calor. D'aquestes 23 morts, un total de quatre han estat a la demarcació de Tarragona, entre els dies 4 i 10 d'agost

 

Totes les víctimes de l'onada de calor presentaven factors de risc 

Quatre d'aquests 23 casos —dos dels quals són defuncions— s'han donat abans d'aquest episodi d'onada de calor, que es va iniciar el 2 d'agost i que el Servei Meteorològic de Catalunya va donar per finalitzat el 7 d'agost. De les 23 víctimes, tretze eren homes i deu, dones, d'edats d'entre 41 i cent anys. Tots ells presentaven factors de risc previs que els podien fer patir cops de calor, des de patologies de base fins al fet que algunes víctimes es trobaven al carrer amb temperatures molt elevades. De fet, sis de les persones mortes estaven realitzant activitats laborals o esportives al carrer.

 

A la demarcació de Tarragona, la calor es va cobrar quatre vides. El primer succés va ser a Constantí, el dijous dia 2 d’agost. Un home sense identificar, probablement un sense sostre, va ingressar d’urgència a l’UCI de l’Hospital Joan XXIII i va acabar morint el dissabte a causa de la gravetat del cop de calor. El mateix dissabte, un home d’uns seixanta anys, també indocumentat i sense sostre, va morir a l’Hospital Joan XXIII poques hores després de ser trobat en estat crític a causa del cop de calor que havia sofert al barri de Campclar. 

Les urgències de l'Hospital Joan XXIII viuen també una situació de col·lapse. | ACN

 

Dues víctimes més a Tortosa

Els altres dos casos de víctimes mortals per cops de calor han estat a Tortosa. El dilluns dia 6 d’agost, un home de 59 anys va patir un cop de calor a Sant Carles de la Ràpita i va ser ingressat a l’Hospital Verge de la Cinta. Per altra banda, un altre home, de 41 anys, va trobar-se indisposat a la via pública i va morir al MC Mutual de la capital del Baix Ebre el dimarts dia 7 d’agost. Tres dies després, el dia 10 d’agost, el rapitenc que havia estat ingressat a l’Hospital Verge de la Cinta, va perdre la vida. 

 

La resta de víctimes mortals

La resta de defuncions es van donar majoritàriament a la ciutat de Barcelona, un total d’onze. A més, sis es van donar a la demarcació de Barcelona, un a Girona i l’altre a Lleida. D’altra banda, entre el 2 i el 8 d’agost, el telèfon 061 de Salut va atendre un total de 453 trucades relacionades amb l’onada de calor, algunes de les quals van requerir la mobilització del SEM.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris