Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El Ministeri d’Agricultura espera que la Generalitat doni el primer pas per resoldre la crisi de l’avellana

Unió de Pagesos s’ha reunit aquest matí amb la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri
Agricultura espera que el govern doni el primer pas per resoldre la crisi de l'avellana  | Cedida

El sector de l'avellana no pararà fins que algú no els ajudi a resoldre la greu crisi que travessa el sector. Aquest matí representants del braç fruita seca d'Unió Pagesos s'han reunit a Madrid amb la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura, Esperanza Orellana. Segons Rafel Español, portaveu del sindicat i pagès del Morell, el Ministeri no farà moviments fins que la Generalitat no es comprometi a fer quelcom per aquesta crisi.

 

El Ministeri passa la pilota a la Generalitat en el tema de l’avellana

«Ens han dit que estan disposats a col·laborar però primer volen veure que farà la Generalitat», ha declarat Español en declaracions a TarragonaDigital. Unió de Pagesos es va reunir el 10 de setembre amb la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, per traslladar-li el problema i presentar-li una sèrie de demandes.

 

El govern català va assegurar que moltes de les peticions depenien del govern espanyol. Qui ara ha tornat la pilota al terrat de la Generalitat. Els pagesos demanen diverses coses, entre elles, un pla de xoc pels pròxims tres anys, quantificat en 400 euros per hectàrea d'avellaners l'any.

 

Les fortes ventades del març i les pluges d'aquesta tardor han afectat greument els arbres, el que ha provocat una caiguda forta de la producció, i també danys als arbres que poden durar dos o tres anys. Aquest any, segons Unió de Pagesos, només s'ha recollit un 30% del total de la producció. A això se li suma la caiguda de preus. Tot plegat ha posat en una situació molt complicada el sector.

 

La Generalitat presenta un Pla Estratègic per l’avellana sense pressupost

Segons Español el Ministeri no s'ha compromès en res. Sobre les ajudes als joves autònoms que s'han sumat al sector fa poc i que han hagut de fer grans inversions tampoc s'han mullat. Abans de fer res, diu Español, el Ministeri vol veure quin és el compromís de la Generalitat, sobretot pel que fa al pla de xoc que els pagesos demanen.

 

De moment, la Generalitat va presentar aquesta setmana en unes jornades dedicades a l'avellana a la Selva del Camp, un Pla Estratègic per mirar de revalorar l'avellana i poder reviscolar un sector que està morint per moments. Segons Español aquest Pla és una molt bona iniciativa, tot i que és un projecte a llarg termini i els pagesos reclamen ara un pla de xoc urgent per poder sobreviure. Sobretot aquest any que gairebé no hi ha hagut avellanes i que els preus estan per sota del cost de producció.

 

Així i tot el pla estratègic, que presenta iniciatives per promocionar, fer propaganda i comercialitzar l'avellana, no va acompanyat de cap pressupost i serien els productors els que haurien de prendre la iniciativa en aquest sentit. Així i tot els pagesos ho veuen en bons ulls.

 

Una altra reunió amb la Generalitat i assemblea de pagesos

Aquest dimarts, dia 16 d'octubre, els representants de fruita seca d'Unió de Pagesos, es tornaran a reunir amb el Departament d'Agricultura per explicar-los com ha anat la trobada amb el Ministeri i demanar-los de nou que posin les propostes a sobre la taula.

 

Després de la reunió, el dia 18, es farà una assemblea amb tots els pagesos del Camp de Tarragona que es dediquen a l'avellana per informar-los de com han anat les reunions. Español no descarta que es puguin organitzar mobilitzacions si la Generalitat no fa propostes i veient la resposta d'avui del Ministeri.

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

2018, el pitjor any de la història de l'avellana a Tarragona

La DO Avellana Reus alerta que «sense acord amb la indústria el sector pot desaparèixer»

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris