Setmana Santa Reus 2019: Processó del Sant Enterrament

Setmana Santa 2020: al límit de la suspensió de tots els actes programats al Camp de Tarragona

Tarragona o Tortosa han estat les primeres poblacions en cancel·lar totes les professons

La suspensió de la majoria d’actes i professons d’aquesta Setmana Santa  és una opció evident i sensata. De fet, la notícia, en algunes poblacions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ja ha estat confirmada per part de les confraries i germandats, com en el cas de Tortosa, Tarragona o el Vendrell. En d’altres municipis, però, la decisió final es prendrà en les properes hores. Diuen que l’esperança és l’últim que es perd.

En aquest escenari, la cancel·lació de la programació prevista per als dies sants inclou la no celebració dels oficis habituals que congreguen a centenars de fidels a l’interior de les esglésies ni la sortida de les professons de Diumenge de Rams, Dijous Sant i Divendres Sant. Tampoc els viacrucis, els actes penitencials ni les misses de Pasqua.

Primera mort: el Diumenge de Rams vendrellenc

La Hermandad de Nuestro Padre Jesús de las Penas y Nuestra Señora del Consuelo ha anunciat, mitjançant un comunicat emès aquest dilluns 16 de març, que suspèn tots els actes que organitzen durant la Setmana Santa al Vendrell, inclosa la professó del Diumenge de Rams, amb els seus titulars. 

L'acte, previst pel 5 d’abril, a les 16.30 h, sortia des de l’església parroquial vendrellenca i cada any és una de les professons que compta amb més participació del territori. Com a novetat, l'any passat no va passar pel Tancat i el seu recorregut es va fer íntegrament pel nucli antic de la vila amb la finalitat que fos més íntima i recollida.

Mesures dràstiques a Tarragona

L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona també ha estat dràstica a l'hora de prendre mesures. Ahir dilluns 16 de març a la tarda va notificar a les confraries i germandats de la ciutat la suspensió de tots els actes programats de Setmana Santa per aquest any 2020. L'acord va ser consensuat amb Pau Ricomà, alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona i els presidents de les diverses entitats religioses.

Tradicionalment, la programació tarragonina comença el Diumenge de Rams, amb els diversos viacrucis que organitzen les confraries, germandats i gremis que formen part de l'Agrupació. Sense cap mena de dubte, la més important de totes les manifestacions que es porten a terme és la professó del Sant Enterrament, el Divendres Sant, documentada des del 1550 i en què intervenen dinou passos, la majoria portats a l'espatlla i pertanyents a les onze entitats que formen part de l'Agrupació. A més, el Govern de la Generalitat va declarar aquesta professó Festa Tradicional d'Interès Nacional.

setmana-santa-valls
Reial Confraria de la Mare de Déu dels Dolors de Valls   | Ajuntament de Valls / Pere Toda

Reus i Valls a l'expectativa

La prudència davant de la situació sanitària tan complexa impera a  Reus i Valls a l'hora de prendre una decisió sobre la suspensió de la Setmana Santa en aquestes localitats. Pel que fa a la capital del Baix Camp, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, coneguda popularment com la Sang, va enviar un comunicat dissabte anunciant que suspenien tots els actes previstos fins al 29 de març. Per a la resta, asseguren que aniran més dia a dia «per no ser alarmistes»

Pel que fa a l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus, el seu president insisteix que, per ara, només hi ha suspès el primer tram de la programació, és a dir, els actes que corresponen als quinze dies actuals. No obstant això, es mantenen amatents a què pugui anunciar-se per part del govern espanyol, però la decisió sobre la Setmana Santa no la prendran fins més endavant.

A  Valls  la situació és gairebé idèntica. L'Agrupació de Confraries i Germandats va decidir suspendre tots els actes previstos des del divendres 13 fins al divendres 27 de març, seguint les recomanacions de salut. A més, hi ha prevista una segona reunió per a valorar la situació actual el dimecres 25 de març al vespre. En vista del transcurs dels esdeveniments, però, tot apunta que la capital de l'Alt Camp també acabarà suspenent la resta d'actes programats. Altres localitats del territori, com són Montblanc, Riudoms, l'Espluga de Francolí, Cambrils o Torredembarra tampoc tardaran a seguir els mateixos passos.