Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els professors de primària i secundària de Tarragona faran vaga aquest dijous

Professionals d’escoles i instituts estan cridats a la mobilització contra les condicions laborals
Els sindicats anuncien la convocatòria d'una vaga de professors a Tarragona | Caralp Mariné

 

Al voltant de 8.000 professors del Camp de Tarragona i 2.500 de les Terres de l'Ebre estan cridats a fer vaga el pròxim dijous 29 de novembre. La parada, convocada pels sindicats USTEC, ASPEPC i CGT, i amb el suport del CSIF, es realitzarà a tot Catalunya i té per objectiu reivindicar una millora de les condicions laborals dels professionals. Aquesta vaga coincidirà, a més, amb l'aturada dels metges que ha començat aquesta setmana.

 

Vaga de professors a Tarragona

La vaga afectarà els centres d'atenció primària, secundària i també al personal laboral, com ara els tècnics socials, d'infantil o pedagogs que treballen en el sector de l'ensenyament. Els sindicats convocants es queixen que no s'hagi reverit la situació de retallades que es va produir el 2012 arran de la crisi econòmica.

 

Per aconseguir una millora de les condicions laborals els sindicats han convocat un dia de vaga, el 29 de novembre. Aquell dia s'organitzarà una manifestació a la plaça Imperial Tàrraco, a les 12 del migdia. La marxa seguirà per la rambla Nova i el carrer Sant Francesc fins a arribar davant de la delegació d'Ensenyament del Govern català. Els sindicats fan una crida perquè les famílies també participin en la mobilització.

 

Aquesta aturada coincidirà amb la vaga de metges que s'està duent a terme des d'aquest dilluns, i també amb una vaga d'estudiants de secundària i universitat. A més, el mateix dia, el personal d'administració del sector públic farà una parada de les 12 a les 2 de la tarda.

 

Les demandes dels professors

Els professionals entenen que el 2012 es prenguessin «mesures extraordinàries» donada la situació d'emergència econòmica, però es queixen que la situació segueixi igual, tot i la recuperació econòmica. Asseguren que dins del sector públic hi ha una manca de professorat molt accentuada, que les ràtios d'alumnes per professor són molt «exagerades» i que pateixen un excés d'hores lectives.

 

Per tot això els professors demanen restablir l'horari lectiu anterior a les retallades a tot el personal. És a dir, 23 hores lectives per setmana a primària i 18 a secundària. Una mesura que consideren «irrenunciable». Aquesta reducció d'una hora lectiva suposaria al Camp de Tarragona la necessitat d'incrementar en 400 el nombre de professors. A les Terres de l'Ebre serien necessaris 125 professors més dels que hi ha ara.

 

Els sindicats també demanen una reducció de les ràtios, amb un màxim de 22 alumnes per aula a primària i 27 alumnes per aula a secundària pel curs que ve, i 20 a primària i 25 a secundària pel curs 2020-2021. Aquesta mesura també suposaria la necessitat d'incrementar les plantilles.

 

També reclamen un increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat, i una reducció de dues hores lectives al personal major de 55 anys, com ja es feia abans de les retallades.

 

Sobre el retorn de les pagues extres de 2013 i 2014 demanen que es faci en un termini molt més curt que el que ha proposat el Govern: vuit anys. I per últim reclamen una consolidació del personal interí. Recorden que un 35% del total de la plantilla de professors del sistema públic és interí i que segons el Pla d'estabilització aprovat pel govern espanyol fa dos anys aquest percentatge s'ha de reduir fins al 8%.

 

Les demandes suposarien a tot Catalunya un increment de 7.200 professors i tenen un cost estimat de 45 milions d'euros. Els sindicats han recordat que l'ensenyament és la «base d'una societat que es vol avançada», i que la despesa pública en ensenyament a Catalunya només representa el 2,04% del PIB, quan la recomanació és que sigui del 8%.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris