Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

MINUT A MINUT

Comença la jornada d'eleccions municipals d'aquest 26-M

La consellera de Salut visita Tarragona enmig de la crisi per la gestió sanitària territorial

Alba Vergés (ERC) serà la setmana vinent a Tarragona mentre es duen a terme les complicades negociacions sobre el futur de l’Hospital Sant Joan de Reus
La consellera de Salut, Alba Vergés, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó en una visita prèvia| Jordi Olària

 

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés (ERC), vindrà a Tarragona la setmana que ve, segons ha pogut saber TarragonaDigital. La seva visita no tindria més rellevància del que sol ser normal si no fos perquè es dóna en un moment clau i complicat pel sector sanitari tarragoní. Per una banda per la caiguda de dos dels màxims dirigents del sector al territori: El director de l'Hospital Sant Joan de Reus, Òscar Ros, i el director territorial de Salut, Roger Pla. El primer ha deixat el càrrec, segons va apuntar en un comunicat, per temes personals, i el segon ha estat cessat. Per altra banda la visita s'emmarca dins de les negociacions que la Generalitat dur a terme amb l'Ajuntament de Reus per la creació d'un consorci públic que ha d'absorbir la gestió de l'hospital reusenc i permetre l'alliberament de l'Ajuntament dels deutes generats pel centre cada any.

 

La consellera de Salut visita Tarragona

La polèmica configuració d'aquest Consorci s'ha topat aquest mes amb dues notícies impactants pel sector. D'una banda el cessament del director territorial Roger Pla, qui només feia dos anys que estava al càrrec. Pla s'havia vist immers en una polèmica, també, per les seves declaracions sobre la possibilitat de fusionar la gerència de l'Hospital Joan XXII de Tarragona i el Sant Joan de Reus en un intent de sumar esforços i incrementar el grau d'especialització. De fet, personalitats com l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'havien mostrat públicament amb poca sintonia amb Pla. Ros, en canvi, va decidir deixar la direcció de l'Hospital de Reus per tornar a Alacant. Segons fonts pròximes al sector, que aquestes dues cadires hagin quedat buides podria facilitar el camí per la configuració d'aquest consorci.

 

Un consorci que està previst des de l'any passat i que havia d'haver entrat en funcionament el passat mes de gener d'aquest 2018. Segons es va apuntar tant des del consistori reusenc com des de la pròpia generalitat en un primer moment,  després del retard per culpa de l'aplicació del 155, el consorci podria fer-se efectiu aquesta tardor ja que tècnicament estava tot apunt. La signatura final però segueix sense produir-se i de moment no han acabat de transcendir les causes reals d'aquesta demora. Segons fonts pròximes consultades per aquest mitjà, el CatSalut es troba immers en negociacions amb el consistori per desencallar la situació però el que no està clar i no han avançat és si la visita de la consellera la pròxima setmana s'emmarca en la resolució d'aquesta situació.

 

 

El consorci per l’Hospital Sant Joan de Reus, a l’espera

L'exconseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, va ser qui va prometre la creació d'aquest consorci, del qual la Generalitat tindria una participació del 55%, per poder gestionar l'Hospital. A la vegada, seria també la institució catalana la que absorbiria el dèficit futur d'aquest centre. I és que és precisament el problema econòmic del centre hospitalari el que ha obligat al consistori a demanar ajuda a la Generalitat. El 2016 l'Hospital va tancar amb un dèficit superior a 8 milions d'euros, i l'any passat amb pèrdues de tres milions. Amb el que va d'any el dèficit ja ha superat aquesta xifra. Uns números als quals Reus veu cada cop més complicat donar sortida sense l'auxili de l'administració catalana.

 

La idea és que la Generalitat es quedi amb el 55% del centre i a canvi es faci càrrec de tot aquest dèficit futur, el que no queda clar és què passarà amb el dèficit generat fins al dia d'avui des de començament d'any, quan havia d'entrar en vigor el Consorci. La iniciativa va quedar paralitzada per l'entrada en vigor del 155 i ara s'ha allargat pel canvi de responsables en les diferents conselleries: Salut i Economia. De moment, no ha transcendit res sobre les negociacions ni se sap en quin punt es troben o si estan avançant, ni per part de la Conselleria ni per part de Noemí Llauradó (ERC), responsable de Salut del govern reusenc i que es troba a l'altra banda de la taula de negociacions però en sintonia política amb la consellera que també forma part de les files republicanes.

 

Tarragona, pendents de les obres del Joan XXII

La visita de la consellera arriba també en un moment d'incertesa pel que fa al futur de l'Hospital Joan XXII de Tarragona. El centre hospitalari espera amb ganes veure com comencen les obres del nou complex hospitalari. L'exconseller Comín va prometre que la primera de les tres fases del projecte es duria a terme entre el 2019 i 2020. De moment, s'ha tancat el concurs d'idees i els tècnics estan valorant quina és l'empresa que es farà càrrec de la redacció i direcció del projecte de transformació.

 

Aquesta setmana l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesters, va dir que aniria fins al final per aconseguir que es fessin aquestes obres. I va deixar clar que no deixaria que els problemes de l'hospital reusenc tinguessin repercussió sobre l'hospital tarragoní.

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

El director de l’Hospital Sant Joan de Reus plega

 

Salut cessa al gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona

 

Ballesteros: «No permetré que Reus solucioni el problema del Sant Joan a costa del Joan XXIII»

Comentaris