Imatge de la Festa Major l'Espluga de Francolí 2020

L'Espluga de Francolí adapta la Festa Major per celebrar els seus actes més tradicionals

L'organització ha preparat fins a una trentena d'actes adaptats a les mesures sanitàries

Tot i les limitacions, com l'aforament limitat, l'ús de mascareta i la readaptació d'espais, els veïns del'Espluga de Francolí han pogut gaudir de la Festa Major 2020, tot i que de manera diferent. Des de la regidoria de Festes s'ha «valorat positivament el desenvolupament dels actes i la corresponsabilitat de la ciutadana», en una festivitat que ha vist reduïda el seu format per adaptar-se a les mesures sanitàries contra la Covid-19.


El regidor de Cultura i Festes de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, Enric Mercadé, ha ressaltat que «que ha estat complex gestionar l'organització prèvia de la Festa Major, que es prepara amb molts mesos d'antelació, fet que dificulta una adaptació de format». Tot i això, la Festa Major es va poder reformular en diverses ocasions, adaptant-se a la situació de les setmanes prèvies, tal com apunta Mercadé.

Reserva d'entrades i aforament limitat

La majoria d'actes, tal com ha explicat l'ajuntament, ha comptat amb el sistema de reserva d'entrades, així com un màxim aforament per a cada acte, fet que ha dificultat l'organització i desenvolupament del programa, però que ha servit per garantir les mesures de seguretat i higiene marcades per les autoritats sanitàries. El tret de sortida es va donar el dijous 30 de juliol amb el pregó de Festa Major a càrrec de l'arqueòleg Josep Maria Vergès Bosch.


El mateix dia d'inici d'actes es va poder gaudir d'un concert d'havaneres, i divendres es va poder celebrar un dels actes més tradicionals de la festa, com és el concert-vermut solidari, on hi van participar més de 200 persones.

Els balls populars han sortit pel seguici

Un dels aspectes que ha destinat grans esforços a fer aquesta Festa Major el més normal possible és la cultura popular, que a través de les seves entitats han intentat adaptar-se per mostrar els balls del seguici popular, «que ha fet gaudir a petits i grans i que ha permès recuperar el dinamisme social i cultural». Per altra banda, també s'han organitzat diverses activitats per als infants com, per exemple l'espectacle d'una companyia circ que tancava el cicle d'espectacles infantils del Casalet Kids.


Altres aspectes destacats han estat els actes del Museu de la Vida Rural, que van esgotar entrades d'espectacles com la 6a edició del Festival Rusc amb l'espectacle ORBITEN, que demostren, segons es detalla des del consistori espluguí, que «que la cultura és segura».


Malauradament, com en molts municipis del territori, els actes que suposaven una major afluència de persones no s'han pogut dur a terme, com la tradicional Cursa Atlètica de l'Espluga, organitzada pel Club Atlètic Espluguí, o els concerts i actuacions de nit, que habitualment congreguen grans aglomeracions de gent.


Tot i això, des de l'ajuntament i des de la regidoria de Cultura i Festes s'ha posat en valor i s'ha agraït «l'esforç dels treballadors i treballadores municipals, el de totes les entitats que hi han participat i el de totes aquelles persones que han decidit sortir al carrer de forma responsable, la Festa Major 2020 de l'Espluga de Francolí s'ha pogut celebrar», tal com ha declarat el regidor Enric Mercadé.


Comentaris