L'Arxiu Tarradellas de Poblet amplia la seva col·lecció sobre República, Guerra Civil, Exili i Transició

La documentació donada a l’Arxiu conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes
La documentació donada a l’Arxiu conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes | Cedida

 

Martí Carnicer i Vidal, president de la Fundació Privada Apel·les Fenosa ha lliurat al Rvdm. P. Octavi Vilà i Mayo, Abat del Monestir de Poblet, els documents per a ser dipositats a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, que amb aquesta incorporació, amplia la col·lecció documental sobre República, Guerra Civil, Exili i Transició.

 

La documentació donada a l’Arxiu conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes i publicacions editades pels exiliats catalans d’entre les quals: Boletín de la Unión de Intelectuales españoles; Bulletin d’information de “Solidarité catalane”; Canigó: bulletin d’information de la “Société française des amis de la Catalogne”; Catalònia: publicació bimensual catalana; Catalunya: òrgan de l’Aliança Nacional de Catalunya a París i Zona Nord de França; Fulls d’informació / Assemblea de Catalunya; Quaderns de l’exili; Sem i serem: butlletí trimestral del Grup dels Catalans Exiliats a París; Som!!: òrgan mensual de les Joventuts d’Esquerra Republicana Estat Català; La Veu de Catalunya: butlletí interior de la Lliga Catalana.

 

Per la seva part l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià ha proporcionat a la Fundació Apel·les Fenosa documentació pertanyent al fons Just Cabot i Ribot per tal que la incloguin en una mostra que estan preparant sobre la Galeria Mirador, que va ser fundada per Just Cabot, Víctor Hurtado i Lluís Montanyà a París, entre els anys 1948 i 1955.

 

L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

L’arxiu llegat pel 125è President de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas i Joan al país i dipositat a Poblet és un testimoniatge imprescindible per a l'estudi dels últims vuitanta anys de la nostra història. Després de la mort del President Tarradellas (1988) i de la seva esposa Antònia Macià (2001), l’arxiu ha quedat, per disposició del President Tarradellas, a Poblet, a cura de la comunitat monàstica, tal com establia el conveni de donació de l’any 1981 signat pel President Tarradellas i l’abat Maur Esteva. Un Patronat presidit per l’Abat del monestir, que és el màxim responsable de l’arxiu, té per funció vetllar per l’acompliment del conveni.

 

Els fons de l'Arxiu estan compostos d'una important documentació relacionada amb la guerra civil, l'exili i el restabliment de la Generalitat de Catalunya, i per les donacions rebudes amb posterioritat procedents de diverses persones relacionades amb la vida social i política de Catalunya.

 

Potser també t'interessa:

L’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet oferirà tres visites per donar a conèixer els seus secrets