Cal Contijoch ja és història a Montblanc

Divendres a la tarda les màquines van enderrocar l’immoble, un fet que permetrà recuperar un tram de la muralla
Imatges del moment que van enderrocar Cal Contijoch | Josep Ardila

 

Aquest divendres 17 de maig, s’ha enderrocat l’edifici de Cal Contijoch a Montblanc, situat a la plaça Sant Francesc. L’immoble, estava protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). 

Ja fa alguns dies que van començar els treballs per tirar a terra aquesta casa, però s’estava treballant la zona del darrere i el resultat era poc visible. Aquets divendres s’ha dut a terme la part més gran i l’edifici ja és història, ja que s’ha tirat a terra el gruix de l’immoble. Fa uns mesos, la comissió de Patrimoni va autoritzar descatalogar l’edifici perquè l’Ajuntament el pogués enderrocar i recuperar, d’aquesta manera un tram de la muralla.

L'enderrocament de Cal Contijoch permetrà recuperar part de la muralla | Josep Ardila

 

El consistori defensava que es descatalogués pel poc interès arquitectònic i artístic de la construcció amb la intenció de tirar endavant amb el projecte de restauració de la muralla de Sant Francesc amb les subvencions de l'1% cultural del govern de l'Estat.

L’enderroc de Cal Contijoch, objecte de polèmica entre l’equip de govern i la CUP

Per arribar fins a aquest punt, el projecte d’enderroc de Cal Contijoch ha passat per diverses fases, centrades, en gran part, en la polèmica. El consistori montblanquí havia adquirit l’immoble, catalogat com a BCIL amb la intenció d'enderrocar-lo i recuperar el tram de muralla on està adossat. Després de la seva compra, els regidors de la CUP, des de l’oposició, van posar sobre la taula que Cal Contijoch estava catalogat.

Cal Contijoch estava protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) | Josep Ardila

 

En el seu moment, la portaveu de la CUP a Montblanc, Laura Aluja, va explicar a TarragonaDigital que les explicacions que es donaven des de Patrimoni no convencien a la seva formació. «Es diu que la casa no és compatible amb la muralla perquè un és un Bé d’Interès Local i l’altre un Bé d’Interès Nacional, ens agradaria saber on està escrit que no poden conviure», deia Aluja.

La CUP va presentar en el seu moment un recurs d’alçada, que es va resoldre, un any després, en favor del que defensava l’equip de govern de Montblanc, fins arribar a dia d’avui, data de l’enderroc de l’immoble.

També et pot interessar:

"ATENCIÓ: El Museu de la Vida Rural ha rebut un nou premi" "ÚLTIMA HORA: Nou accident mortal a l'N-240 tarragonina"