Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Clickània Montblanc, el gran festival de clicks del sud de Catalunya

Onze anys després, la fira s'ha convertit en un dels esdeveniments més destacats de l'any a Montblanc
Una imatge del Festival de Playmobil de Montblanc de l'any passat | Joan Lòpez

 

Montblanc acollirà, per onzè any consecutiu, aficionats i col·leccionistes de Playmobil a més de públic familiar a Clickània, el Festival de Playmobil de la Vila Ducal, que tindrà una durada de cinc dies repartits en els propers dos caps de setmana: 12, 13, 14 i 20 i 21 d'octubre. L'antiga església i claustre de Sant Francesc serà l'epicentre d'una gran mostra de diorames i desenes d'activitats paral·leles.

 

Tot a punt per a l'onzena edició de Clickània a Montblanc

Clickània, un referent de les fires de cliks a Catalunya

Clickània va néixer el 2008, arran de la decisió de l'ajuntament d'activar turísticament el poble durant els mesos de tardor. Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica, estava consolidat i generava prestigi, per la qual cosa a partir d'aquest esdeveniment es va decidir crear un calendari d'activitats amb capacitat d'atracció.

 

L'objectiu era atraure visitants de diversos indrets del país i de l'Estat, i que al mateix temps, els montblanquins i comarcans tinguessin l'oportunitat de gaudir d'un festival d'aquestes característiques, que no es feia a cap indret del sud de Catalunya. La bona acollida del primer any, va donar ales a l'Oficina de Turisme de Montblanc a continuar amb el projecte, per onze anys després esdevenir una de les fires de clicks més importants del país.

 

Al Clickània hi ha punts de venda especialitzats  | Joan Lòpez

 

 

De 8.000 a 19.000 visitants en 10 anys

Si observem les dades de visitants a Clickània, la gràfica detalla un augment progressiu; si l'any 2008 s'hi van aplegar només unes 8.000 persones –xifra molt destacada per ser la primera edició–, l'any 2017 es van arribar a les 13.000, amb pics com el de l'any 2015 quan hi van passar al voltant de 19.400 persones. Per tant, com diuen molts montblanquins i montblanquines, «Clickània és una de les fires més importants que es fan al llarg de l'any a la Vila Ducal».

 

Quina relació hi ha entre els clicks i Montblanc?

Primer, ens hem de preguntar com i quan neixen els clicks. Els Clicks van néixer d'una forma casual. L'empresa Geobra-Brandstätter, d'on depèn Playmòbil –que l'any 2014 va arribar a facturar 535 milions d'euros– , produïa grans joguines de plàstic, bàsicament vehicles. Amb la crisi del petroli dels anys setanta el plàstic va esdevenir massa car, i els dissenyadors de l'empresa van haver de crear nous vehicles més petits i, amb ells, figures per poder-hi jugar. Aquestes figures van ser els clicks, que amb el temps s'han anat perfeccionant i assolint alts nivells de sofisticació.

 

En la setena edició de Clickània es va dedicar un espai a una exposició dels 40 anys dels clicks on es va poder veure l'evolució de les figures i els seus complements.

 

Clicks dels Mossos d'Esquadra al Clickània | Joan Lòpez

 

Segon: quina relació hi ha entre els clicks i Montblanc?. Els Clicks de Playmobil des de fa anys tenen relació estreta amb la Vila Ducal. Durant diverses edicions de la Setmana Medieval de Sant Jordi, a l'abril, s'han pogut veure diverses escenificacions medievals fetes amb clicks. Primer va ser la botiga, ja tancada, de Ca la Sisqueta, prop d'on ara trobem Els Joglars, i en l'actualitat una botiga especialitzada en clicks de Playmobil: Stilae.

 

A més, l'associació juvenil Barjaula va presentar el 2007 una divertida samarreta on apareixen els elements del Seguici popular i de la cultura de la vila representats en forma de clicks, que estan a la venda al festival.

 

El futur de Clickània

El futur de Clickània a Montblanc s'endevina molt positiu, si ens basem, per una banda en les dades de visitants –que no han fet res més que anar augmentat al llarg dels anys– i, per altra, en el creixement i passió que molta gent jove i no tant jove té per aquest petit element de joguina, que uneix pares i fills i traspassa generacions.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris