El fons fotogràfic del montblanquí Joan Sabaté ja es pot consultar a la xarxa

Són quasi 200 fotografies anteriors a la Guerra Civil que retraten el Montblanc de l’època i els seus habitants
Imatge de Joan Sabaté, del Montblanc d'abans de la Guerra Civil. | Cedida

 

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha carregat a la xarxa la totalitat de les imatges del fons fotogràfic Joan Sabaté Palau. Es tracta de 191 fotografies anteriors a la Guerra Civil que retraten el Montblanc d’aquella època i els seus habitants, molts d’ells familiars del productor. El montblanquí Joan Sabaté Palau va néixer l'any 1903 i va morir el 1943.

 

Pel que fa als aspectes més tècnics, des de l’ACCB han explicat que el fons conté 191 negatius fotogràfics, dels quals 83 són sobre suport de placa de vidre i 108 són nitrats.

 

Procés de donació i digitalització del fons fotogràfic

L’any 2014, els fills de Joan Sabaté Palau, Maria Sabaté Cabeza i Joan Sabaté Cabeza, juntament amb el seu germà Josep M Moix Cabeza, van ingressar els negatius a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà amb la finalitat de vetllar per la seva conservació.

 

El mateix any es va portar a terme un primer tractament arxivístic del tot el material. Així doncs, els tècnics de l'ACCB van procedir a la neteja dels negatius i a la seva instal·lació definitiva en sobres i caixes adients per a la seva preservació.

 

El primer semestre de 2016, gràcies a una subvenció per a digitalització el Servei de Coordinació General d'Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Comarcal va encarregar a una empresa externa la digitalització i el positivat dels 108 negatius sobre suport de plàstic.

 

El 2017, els tècnics de l’ACCB es van encarregar dels treballs de digitalització i positivat dels 83 negatius sobre suport vidre. Amb aquesta feina enllestida, es va procedir a l’elaboració del catàleg i la descripció de les fotografies en l'àmbit d’unitat documental, ambdós consultables al portal 'Arxius en Línia'.

 

Tal com afirma el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep M. Porta, aquesta mena de dipòsits de documentació són molt importants per la informació que contenen i per vetllar per la conservació del patrimoni documental, ja que «una imatge val més que mil paraules».

 

Josep M. Porta anima a la ciutadania que tingui material fotogràfic i audiovisual a plantejar-se el seu dipòsit a l’ACCB, no només per a la correcta preservació d’aquest, sinó per a fer-lo accessible a la ciutadania i aportar nous materials a la investigació i recerca històrica.

 

També et pot interessar: