Espai on abans hi havia el Celler Rendé i ara ja no hi queda res

Davallada de les visites turístiques a l'Espluga a causa dels aiguats de l'octubre

Es tracta d'un descens de visitants generalitzat, d'un 16% en les consultes a l'Oficina de Turisme

L'Oficina de Turisme de l'Espluga de Francolí ha donat a conèixer les dades de visitants de l'any 2019 als diversos espais visitables de la població. Es registren menys visitants en els diversos atractius turístics, a excepció del Museu de la Vida Rural que augmenta lleugerament els visitants en relació al 2018 i del Museu del Vi, que els augmenta però tenint en compte que al 2018 va estar tancat dos mesos per obres. També es destaca l'augment del públic escolar a les Coves de l'Espluga, tot i la clara baixada de visites en aquest espai a partir de la riuada del passat 22 d'octubre, malgrat les instal·lacions d'aquest atractiu no es van veure afectades.

Descens del 16% en les consultes a l'Oficina de Turisme

Aquest any 2019 s'han atès a l'Oficina de Turisme 5.120 consultes que correspon a unes 67.000 persones, comptabilitzat, consultes individuals, famílies, grups i escoles i tenint en compte les consultes ateses a l'oficina, per telèfon o per correu electrònic. S'han atès un miler de consultes menys respecte a l'any passat, segons les dades estadístiques recopilades des de la mateixa oficina i que es comparteixen amb Turisme de Catalunya a través d'un gestor estadístic de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa al mitjà pel qual es reben les consultes, trobem que el 37% són per telèfon, el 37% directament a l'Oficina i un 26% per correu electrònic. El tema més consultat són les Coves de l'Espluga, seguit d'aspectes generals del Turisme de l'Espluga. 

museu-vida-rural
El Museu de la Vida Rural es troba a l'Espluga de Francolí | Albert Oliva

El Museu de la Vida Rural registra un lleuger augment de visitants

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga, gestionat per la Fundació Carulla ha registrat 18.433 visites aquest any 2019, una xifra lleugerament superior a les 18.359 visites del 2018. Així doncs, aquest atractiu és l'únic espai visitable que manté i supera lleugerament el nombre de visitants de l'any anterior, ja que augmenta en visites individuals i familiars i es manté en el cas dels grups escolars. En aquest atractiu s'han superat els visitants escolars en comparació a l'any 2018, ja que durant el 2019 hi ha passat 24.823 alumnes, una dada que no s'assolia des de l'any 2016, quan just després de la nova museïtzació es va arribar als 25.867.

Tot i així, a la Cova s'ha vist disminuïda l'assistència de públic individual o familiar, ja que els visitants d'aquesta tipologia han baixat un 18%. Es va notar una davallada ja durant els mesos d'estiu, i també després de la riuada de l'octubre, on malgrat les Coves no es van veure afectades i no es va necessitar tancar les instal·lacions, el públic general alertat pel desastre, durant els mesos de novembre i desembre ha disminuït en un 45%

Intervenció a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí.
Intervenció a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí. | Cedida

Altres atractius turístics

En el cas de la Fassina Balanyà, es registra un descens de visitants, dels 2.850 de l'any 2018 al 2.090 de l'any 2019, per tant un 26% menys. En aquest sentit des de la regidoria de Turisme es preveuen accions en aquest espai en els propers exercicis, ja que fa temps que no s'hi fa cap millora ni inversió. A més, la visita a la Fassina es potenciarà mitjançant descomptes i promocions en esdeveniments municipals i/o comarcals, com ara al talonari de la Ruta del Cister, o tal com s'ha fet amb l'entrada al Pessebre Vivent.

La Ruta templera ha registrat 980 visitants, que seria la dada més baixa des de la seva obertura. Si ho comparem amb l'any 2018, es va registrar 1.176 i per tant el descens és de 16%. En relació al Celler Cooperatiu de l'Espluga, gestionat per la Cooperativa Agrícola de la Conca, aquest registra una xifra de visitants superior a la del 2018, però també cal tenir en compte que durant el 2018 l'espai no va estar disponible durant dos mesos per obres de millora. En aquest cas, durant el 2019 l'han visitat 1.952 persones, 500 més de les que ho van fer durant el 2018.